Industrie

Acordul de interconectare cu reţelele operatorilor cu putere semnificativă

Pentru īncheierea unui acord de interconectare, operatorul interesat trebuie să depună o cerere scrisă īn care īşi exprimă dorinţa de a negocia şi incheia un acord de interconectare (de a cumpăra wholesale acele servicii de interconectare).
 
Ce se negociază? Se negociază clauzele (termenii şi condiţiile) acordului de interconectare respectiv. Pentru a se facilita īncheierea cāt mai rapidă a acordurilor de interconectare, care să fie şi īn deplin acord cu reglementările īn domeniu, oricare dintre părţi poate solicita ANCOM, informal, clarificări privind clauzele contractuale aflate īn negociere.
 
Un element esenţial pentru desfăşurarea procesului de negociere īl reprezintă furnizarea de către operatorul SMP a tuturor informaţiilor necesare operatorului, astfel īncāt acesta să poată alege īn mod eficient punctele de acces unde să se interconecteze.
 
Īn paralel cu negocierea clauzelor contractuale, sau după semnarea acordului cadru de interconectare, se desfăşoară procesul de furnizare a legăturii de interconectare (īn cazul interconectării la distanţă sau īn spaţiul operatorului).
 
Ultimul pas este semnarea efectivă a acordului cadru de interconectare.
 
Informaţiile detaliate referitoare la realizarea interconectării cu un anumit operator desemnat ca avānd putere semnificativă de piaţă pot fi accesate pe pagina de internet a respectivului operator.