ANCOM

Regulamentul privind protectia persoanelor fizice īn ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date

Īncepānd cu data de 25 mai 2018 a intrat īn vigoare Regulamentul 2016/679/UE privind protectia persoanelor fizice īn ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date (īn continuare "Regulamentul"). Protecția datelor cu caracter personal este importanta pentru Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare īn Comnunicații. 
Īn acest context, ANCOM face urmatoarele precizari:

1. ANCOM prelucreaza datele cu caracter personal īn scopul īndeplinirii obligatiilor legale, și īn contextul  relatiilor de munca si al parteneriatelor/contractelor. ANCOM prelucreaza datele cu caracter personal doar īn scopul pentru care le solicita, respectānd dispozițiile legale, normele și procedurile interne existente īn acest sens.

2. Regulamentul confera anumite drepturi persoanelor carora li se prelucreaza datele cu caracter personal. Mai jos, pe scurt, īți explicam noile tale drepturi īn raport cu ANCOM:

 • Dreptul la informare se refera la dreptul de a fi informat īn ceea ce privește identitatea și datele de contact ale operatorului si ale Responsabilului cu protecția datelor, scopul īn care se face prelucrarea datelor, categoriile de date cu caracter personal vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existența drepturilor prevazute de legislația privind protecția datelor cu caracter personal și condițiile īn care pot fi exercitate;
 • Dreptul de acces la date īnseamna ca ai dreptul de a obtine o confirmare din partea noastra ca prelucram sau nu datele cu caracter personal care te privesc si, īn caz afirmativ, dreptul de acces la datele respective si la informatii privind modalitatea īn care sunt prelucrate datele;
 • Dreptul la portabilitatea datelor se refera la dreptul de a primi la cerere și īn mod gratuit, datele personale īntr-o modalitate structurata, folosita īn mod obișnuit si īntr-un format ușor de citit, precum si dreptul ca aceste date sa fie transmise de catre ANCOM, catre alt operator de date, īn masura īn care sunt īndeplinite condițiile prevazute de lege și este fezabila din punct de vedere tehnic;
 • Dreptul la opoziție se refera la dreptul de a te opune īn orice moment, din motive īntemeiate și legitime legate de situația ta particulara, prelucrarii datelor tale cu caracter personal, inclusiv crearii de profiluri. ANCOM nu va mai prelucra datele tale cu caracter personal, cu excepția cazului īn care ANCOM demonstreaza ca are motive legitime și imperioase care justifica prelucrarea respectivelor date si care prevaleaza asupra intereselor, drepturilor și libertaților persoanei vizate sau ca scopul prelucrarii īl reprezinta constatarea, exercitarea sau apararea unui drept īn instanța;
 • Dreptul la rectificare se refera la dreptul tau de a obține, la cerere și īn mod gratuit, rectificarea datelor inexacte care te privesc, precum si completarea datelor incomplete. Rectificarea va fi comunicata fiecarui destinatar la care au fost transmise datele, cu exceptia cazului īn care acest lucru se dovedeste imposibil sau presupune eforturi disproporționate;
 • Dreptul la stergerea datelor ("dreptul de a fi uitat") īnseamna ca ai dreptul de a solicita sa īti stergem datele cu caracter personal, fara īntārzieri nejustificate, īn cazul īn care se aplica unul dintre urmatoarele motive:
  • acestea nu mai sunt necesare pentru īndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;
  • īti retragi consimtamāntul si nu exista niciun alt temei juridic pentru prelucrare;
  • te opui prelucrarii si nu exista motive legitime care sa prevaleze;
  • datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;
  • datele cu caracter personal trebuie sterse pentru respectarea unei obligatii legale;
  • datele cu caracter personal au fost colectate īn legatura cu oferirea de servicii ale societatii informationale.
 • Dreptul la restricționarea prelucrarii se refera la dreptul de a obține, la cerere și īn mod gratuit, īn masura īn care sunt īndeplinite condițiile prevazute de lege, marcarea datelor cu caracter personal stocate, cu scopul de a limita prelucrarea ulterioara a acestora.
 • Dreptul de a te adresa justiției sau Autoritații Naționale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal se refera la dreptul tau de a te adresa cu plāngere Autoritații Naționale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, repsectiv de a te adresa justiției pentru apararea oricaror drepturi garantate de legislația aplicabila īn domeniul protecției datelor cu caracter personal, care au fost īncalcate.

3. Īn situația īn care ANCOM va prelucra ulterior datele tale cu caracter personal īntr-un alt scop decāt cel pentru care acestea au fost colectate, vei fi informat despre acest lucru īnainte de inițierea prelucrarii, primind toate detaliile necesare.

4. ANCOM colecteaza, utilizeaza și stocheaza doar acele date cu caracter personal care sunt strict necesare pentru realizarea obiectivelor legale, legitime și specifice ale instituției. ANCOM prelucreaza cu buna credința datele cu caracter personal și aplica masuri tehnice și organizatorice adecvate pentru asigurarea securitații acestora, a protejarii īmpotriva distrugerii, modificarii, dezvaluirii ori accesului neautorizat asupra lor.

Pentru detalii suplimentare cu privire la activitațile de prelucrare efectuate de catre ANCOM, precum și cu privire la drepturile de care beneficiați, īn acest context, va rugam sa va adresați printr-o cerere scrisa, semnata si datata, transmisa la sediul central al ANCOM din str. Delea Noua, nr 2, sector 3 sau pe adresa de email: sesizare@ancom.ro.

De asemenea, aveți posibilitatea de a contacta și Responsabilul cu protecția datelor din cadrul ANCOM la adresa de email dpo@ancom.ro.