Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Industrie

Regimul de autorizare generala privind furnizarea serviciilor postale

Īn prezent, activitatea de furnizare a serviciilor poştale este reglementată, īn principal, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.13/2013 privind serviciile poştale, cu modificările si completările ulterioare, şi prin Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii nr.313/2017 privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poştale, publicată īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr.275 din 20 aprilie 2017.  
 
Decizia preşedintelui ANCOM nr.313/2017 stabileşte procedura de autorizare a persoanelor care intenţionează să furnizeze servicii poştale, precum şi condiţiile īn care furnizorii de servicii poştale beneficiază de regimul de autorizare generală īn vederea asigurării unei pieţe libere concurenţiale şi protejării intereselor utilizatorilor de servicii poştale.
 
Regimul de autorizare generală permite furnizarea, la nivel naţional, de servicii poştale fără obţinerea unei decizii explicite din partea ANCOM, fiind necesară doar transmiterea unei notificări către ANCOM cu privire la intenţia persoanei īn cauză de a furniza aceste servicii.
 
Īncepānd cu data de 1 ianuarie 2020, greutatea maximă a unei trimiteri poştale este de 31,5 kg.
Astfel, coletele care depășesc greutatea de 31,5 kg nu mai fac obiectul unui serviciu poștal.
 

Furnizorul de servicii poştale are dreptul de a īncheia contracte avānd ca obiect prestarea de către terţi a unor servicii de colectare, sortare, transport sau livrare a trimiterilor poştale. Colectarea şi livrarea trimiterilor poştale se poate realiza direct de către un furnizor de servicii poştale sau indirect, īn numele şi pe seama unui furnizor de servicii poştale, fie de către o persoană care deține calitatea de furnizor de servicii poştale, fie de către un terţ care nu deţine această calitate, pe baza unui contract īncheiat īn formă scrisă cu acesta. Īn acest ultim caz, responsabilitatea pentru furnizarea serviciului poştal īn relaţia cu utilizatorii revine īn totalitate furnizorului de servicii postale care realizează operațiuni de colectare, sortare, transport sau livrare a trimiterilor poştale prin intermediul oricărui terț care exercită aceste operaţiuni īn numele şi pe seama sa.

Recomandăm tuturor persoanelor interesate, şi īn special furnizorilor de servicii poştale şi persoanelor care intenţionează să furnizeze servicii poştale, să parcurgă cu atenţie prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.13/2013 şi ale Deciziei preşedintelui ANCOM nr.313/2017 pentru a identifica cu claritate toate drepturile si obligaţiile pe care le au sau le vor avea īn relaţia cu utilizatorii, cu integratorii, cu ceilalţi furnizori de servicii poştale şi, respectiv, cu ANCOM.  

Dispoziţiile legale īn vigoare atāt īn Romānia, cāt si la nivel European, īmpart serviciile postale īn două categorii: servicii poştale incluse īn sfera serviciului universal şi servicii poştale neincluse īn sfera serviciului universal.