Industrie

Compensarea costului net aferent anului 2013

Pentru compensarea costului net, CNPR a transmis ANCOM, la data de 1 iulie 2014, o cerere de compensare īnsoțita de situația privind costurile, veniturile și capitalul angajat aferente furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal pentru anul 2013, precum și de Raportul de constatari faptice privind verificarea cererii de compensare a costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal.
Īn scopul evaluarii acestei cereri, ANCOM a derulat, o analiza detaliata a informațiilor puse la dispoziție de CNPR, a datelor și ipotezelor utilizate pentru elaborarea scenariului de baza și a scenariului alternativ. Au fost verificate īn detaliu și validate datele și ipotezele utilizate de CNPR īn procesul de īntocmire a solicitarii de compensare a costului net, precum și metodologia și calculul efectiv al costului net. Acolo unde a fost necesar au fost efectuate, īn baza unor surse alternative de informații (studii de piața īn rāndul utilizatorilor finali), ajustari asupra datelor, ipotezelor și calculului efectiv al unor parametri, astfel īncāt suma finala rezultata īn urma acestui proces complex sa reflecte cu o acuratețe cāt mai ridicata valoarea costului net aferent furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal īn anul 2013.  
Pentru a evalua īn ce masura costul net reprezinta o sarcina injusta pentru CNPR, ANCOM a analizat situația financiara și concurențiala a CNPR īn contextul pieței serviciilor poștale din Romānia, precum și condițiile de piața ale furnizorilor alternativi de servicii poștale. Analiza a aratat ca, īn ciuda liberalizarii complete a pieței serviciilor poștale care a eliminat de la īnceputul anului 2013 monopolul CNPR pe segmentul serviciilor rezervate, furnizorul de serviciu universal și-a menținut constanta cota de piața.
De asemenea, pentru a evalua masura īn care costul net reprezinta o sarcina injusta pentru CNPR, ANCOM a calculat nivelul pragului de rentabilitate al serviciilor din sfera serviciului universal și a constatat ca, īn anul 2013, furnizorul de serviciu universal a īnregistrat profit pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal și respectiv o marja bruta a profitului mult superioara nivelului rezonabil al profitului, stabilit de ANCOM la 13,10%. Autoritatea considera astfel ca valoarea costului net aferent furnizarii serviciilor poștale din sfera serviciului universal īn anul 2013 nu reprezinta o sarcina injusta pentru CNPR și nu trebuie compensat.
Informații suplimentare privind evaluarea costului net aferent anului 2013 pot fi consultate īn Expunerea de motive și Sinteza observațiilor la proiectul deciziei, precum și īn Referatul de aprobare al Deciziei președintelui ANCOM nr. 1658/2014 privind cererea de compensare a costului net aferent furnizarii serviciilor poștale din sfera serviciului universal īn anul 2013.