Industrie

Definitii

Spectrul de frecvenţe radio - porţiunea spectrului electromagnetic ce cuprinde undele radio ale căror frecvenţe sunt cuprinse īntre 9 kHz şi 3.000 GHz. Tehnologiile de comunicaţii wireless, de la radio pānă la telefonia prin satelit folosesc frecvenţele din acest spectru.

 

Multiplex digital - grup de servicii de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizānd modulaţie digitală īn limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
 
Multiplex cu acoperire naţională - multiplex digital transmis pe o reţea cu acoperire naţională.
 
Televiziunea digitală - sistem de televiziune prin care programele de televiziune sunt transmise către utilizator sub formă de multiplex, īn concordanţă cu un standard de televiziune digitală.
 
Televiziune prin cablu - soluţie tehnică pentru a distribui programe de televiziune la utilizatori folosind semnale transmise printr-o reţea fixă de cabluri optice sau cabluri coaxiale, spre deosebire de transmisiile de televiziune care folosesc spectrul de frecvenţe radio, caz īn care este nevoie de o antenă pentru recepţia programului.
 
Televiziune prin satelit - transmiterea de către sateliţii de televiziune a programelor TV către diverşi receptori: antene parabolice, sisteme prin cablu sau direct īn casele oamenilor (DTH - “direct to home”) . Termenul de televiziune prin satelit este des folosit doar cu sensul de DTH. Transmiterea prin satelit a programelor de televiziune necesită folosirea sateliţilor localizaţi pe orbita Pămāntului.
 
Dividendul digital (spectrum dividend, digital dividend) - porţiunea de spectru 790-862 MHz eliberată din banda UHF 470 – 862 MHz după īncetarea transmisiilor analogice de televiziune şi trecerea la televiziunea digitală