Industrie

Istoric

Īnlocuirea emisiei analogice cu emisia digitală a programelor de televiziune s-a decis la Regional Radiocommunications Conference (RRC06), organizată de către ITU (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor), īn cadrul căreia, īn anul 2006, ţări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Iran au semnat Acordul Geneva 2006 prin care a fost adoptat un nou plan de frecvenţe pentru toate statele semnatare, plan care l-a īnlocuit pe cel de transmisie īn sistem analogic. Scopul deciziei a fost eficientizarea utilizării spectrului radio, care devenise necesar pentru comunicații mobile.

Prin participarea la Conferinţa RRC06 de la Geneva, Romānia a semnat un Acord, alături de alte cca 100 de ţări, prin care agrea data de 17 iunie 2015, ca termen limită de la care staţiile de televiziune analogică terestră nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda pe care o utilizează īn prezent, transmisiile digitale de televiziune urmānd să ia locul acestora. Acest acord a fost ratificat prin Legea nr.378/2009 privind ratificarea Actelor finale ale Conferinţei Regionale de Radiocomunicaţii pentru planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră īn părţi din regiunile 1 şi 3, īn benzile de frecvențe 174 - 230 MHz şi 470 - 862 MHz, şi a celor pentru revizuirea Acordului de la Stockholm 1961, semnate la Geneva la 16 iunie 2006.
Īn luna octombrie 2009 a fost publicată Strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național”, iar īn luna mai 2010 au fost stabilite procedurile de selecție pentru 2 multiplexuri naționale, condițiile de acordare, taxa de licență, precum și calendarul actualizat de implementare al multiplexurilor digitale naționale prin Hotărārea de Guvern nr. 464/2010 privind acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio īn sistem digital terestru.
Īn baza acestei Hotărāri, īn iulie 2010, ANCOM a demarat procedura de licitație privind procedura de acordare a două licențe de utilizare a frecvențelor radio īn sistem digital terestru de televiziune. Caietul de sarcini a fost achiziționat de SC RCS&RDS SA, SC Romtelem SA, Telediffusion de France (TDF), Societatea Națională de Radiocomunicații SA, SC MediaSat SRL, Osterreichische Rundfunksender GmbH&Co KG (ORS) și General Satellite Sofia. Īn urma publicării īn Monitorul Oficial a Hotărārii Guvernului nr. 833/2010 pentru modificarea Strategiei privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național, act normativ care a schimbat cadrul juridic aplicabil procedurii de acordare a licențelor īn vederea operării celor două multiplexe de televiziune digitală terestră, ANCOM a oprit īn 2010 licitația aflată īn desfășurare pentru acordarea primelor 2 multiplexuri de televiziune digitală terestră.
Īn anul 2013 se publică Hotărārea Guvernului nr. 403/2013 pentru aprobarea Strategiei privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional īn baza căreia ANCOM organizează, īn perioada martie 2014 – martie 2015, trei licitații pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală terestră.