Industrie

Procedura notificarii

Procedura de autorizare īn vederea dobāndirii dreptului de a furniza retele publice sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului este gratuita.
 
Persoanele care pot realiza notificarea
Orice persoana care intentioneaza sa īnceapa o activitate constānd īn furnizarea de retele publice de comunicatii electronice sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului are obligatia sa transmita ANCOM o notificare cu privire la aceasta intentie, cel mai tārziu īn ziua īnceperii activitatii.
 
Efectuarea notificarii
Notificarea se va realiza īn mod obligatoriu prin completarea si transmiterea, īn original, a formularului-tip al notificarii (Anexa nr.2), la care se vor atasa documentele necesare, dupa caz, care fac parte integranta din notificare.
 
Solicitantii persoane romāne
Daca sunteti persoana romāna trebuie sa anexati la formularul-tip al notificarii (Anexa nr.2) urmatoarele documente:
 • certificatul de īnregistrare la oficiul registrului comertului (Bucuresti, Bd. Unirii nr. 74, sector 3 , tronson 2+3, bl. J3B, Tel. centrala: 021/316.08.17; 316.08.18; 316.08.24; 316.08.26, Telefon direct secretariat conducere: tel. 021/316.08.04, fax: 021/316.08.03; program de lucru cu publicul: Luni – Vineri – 8:00 – 16:00) continānd codul unic de īnregistare al persoanei juridice sau, dupa caz, al persoanei fizice autorizate, al īntreprinderii individuale sau al īntreprinderii familiale, īn copie;
 • dovada calitatii de reprezentant al solicitantului a persoanei mentionate īn formularul-tip al notificarii (ex. actul constitutiv, cu toate modificarile si completarile ulterioare, īn copie/ certificat constatator eliberat īn acest scop de catre oficiul registrului comertului/ mandat/ procura, etc.);
 • actul de identitate al solicitantului persoana fizica autorizata sau īntreprindere individuala, īn copie;
 • fisa de descriere a retelelor si serviciilor (Anexa nr.3).
 
Daca sunteti persoana juridica romāna de drept privat fara scop patrimonial trebuie sa anexati la formularul-tip al notificarii (Anexa nr.2) urmatoarele documente:
 • certificatul de īnregistrare fiscala, īn copie, precum si certificatul de īnscriere īn Registrul asociatiilor si fundatiilor sau īn Registrul federatiilor, dupa caz, īn copie;
 • dovada calitatii de reprezentant al solicitantului a persoanei mentionate īn formularul-tip al notificarii, īn copie (ex. actul de īnfiintare, cu toate modificarile si completarile ulterioare, īn copie);
 • fisa de descriere a retelelor si serviciilor (Anexa nr.3).
 
Solicitantii persoane straine
Daca sunteti persoana straina cu sediul principal īn statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori īntr-un stat tert, stabilita īn Romānia, trebuie sa anexati la formularul-tip al notificarii documentele prevazute la paragrafele precedente, dupa caz.
 
Atunci cānd intentionati sa furnizati prin intermediul unei unitati fara personalitate juridica (ex. sucursala), īn mod suplimentar fata de documentele prevazute la paragrafele precedente, dupa caz, trebuie sa transmiteti si documentele de identificare corespunzatoare societatii-mama, īn copie si, respectiv, īn traducere autorizata.
 
Daca sunteti persoana straina cu sediul principal īn statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, dar nu v-ati stabilit īn Romānia, trebuie sa anexati la formularul-tip al notificarii (Anexa nr.2) urmatoarele documente:
 • documentele echivalente celor prevazute la paragrafele precedente, emise īn conformitate cu legislatia din statul membru de origine, dupa caz, īn copie, si respectiv īn traducere autorizata īn limba romāna;
 • desemnarea unei adrese de contact de pe teritoriul Romāniei pentru primirea corespondentei īn relatia cu ANCOM (optional, dar  recomandabil);
 • desemnarea unei persoane īmputernicite sa angajeze raspunderea solicitantului īn relatia cu ANCOM si documentele de identificare ale acestei persoane, īn copie (optional, dar recomandabil);
 • fisa de descriere a retelelor si serviciilor (Anexa nr.3).
 
Toate documentele īntr-o limba straina transmise ANCOM de catre un solicitant sau furnizor trebuie īnsotite si de o traducere autorizata īn limba romāna.
 
Realizarea notificarii
Notificarea este considerata realizata numai īn conditiile īn care au fost īndeplinite toate cerintele legale privind transmiterea, forma si continutul acesteia.
Pāna la realizarea notificarii solicitantul NU are dreptul de a furniza retele publice de comunicatii electronice sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului!
 
Obtinerea formularului-tip al notificarii si a fisei de descriere a retelelor si serviciilor:
 • Sediul central (Bucuresti, str. Delea Noua nr.2, sector 3);
 • Oficiile județene īnfiintate īn fiecare oras resedinta de judet din tara, precum si īn București (adresele oficiilor judetene);
 • Pagina web a ANCOM (formularul-tip si fisa de descriere a retelelor si serviciilor).
Transmiterea catre ANCOM a formularului-tip al notificarii si a documentele aferente
Transmiterea documentelor se poate efectua catre sediul central din municipiul Bucuresti sau catre structura teritoriala a ANCOM īn a carei raza se situeaza sediul solicitantului/furnizorului numai īn unul din urmatoarele moduri:
 • prin depunere, personal sau de catre un reprezentant, sub luare de semnatura;
 • printr-un serviciu postal;
 • ca īnscris īn forma electronica, caruia i s-a īncorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice (la adresa de poșta electronica relatii_cu_publicul@ancom.org.ro sau sag@ancom.org.ro).
Efectele juridice ale realizarii notificarii
Persoana care a realizat notificarea īn conformitate cu dispozitiile legale este considerata furnizor de retele publice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului pentru tipurile de retele ori de servicii de comunicatii electronice indicate īn notificare, dobāndind drepturile si obligatiile specifice prevazute de autorizatia generala pentru respectivele tipuri de retele sau de servicii de comunicatii electronice, de la data indicata īn formularul-tip al notificarii ca fiind data estimativa a īnceperii furnizarii  de retele sau de servicii, īnsa nu mai devreme de data realizarii notificarii.
 
Obtinerea dreptului de a furniza un anumit tip de retea de comunicatii electronice NU confera si dreptul de a furniza un alt tip de retea de comunicatii electronice si nici dreptul de a furniza servicii de comunicatii electronice. De asemenea, obtinerea dreptului de a furniza un anumit tip de serviciu de comunicatii electronice indicat īn notificare NU presupune si obtinerea dreptului de a furniza un alt tip de serviciu de comunicatii electronice si nici a dreptului de a furniza retele de comunicatii electronice.
 
Modificarea datelor cuprinse īn notificare
Orice modificare a datelor cuprinse īn notificare trebuie comunicata ANCOM īn termen de 10 zile de la data aparitiei, respectiv, acolo unde este cazul, de la data īnregistrarii la institutiile abilitate, prin transmiterea unei informari īnsotite, acolo unde este cazul, de actele doveditoare.
 
Persoana straina care s-a stabilit īn Romānia, ulterior dobāndirii calitatii de furnizor, are obligatia sa informeze ANCOM īn termen de 10 zile de la data īnregistrarii la institutiile abilitate, prin transmiterea unei informari īnsotite de documentele aferente sediului secundar.
 
Atunci cānd modificarea priveste furnizarea altor tipuri de retele sau servicii de comunicatii electronice, suplimentare fata de cele indicate īn notificarea anterioara, ori data estimativa a īnceperii furnizarii, este necesara realizarea unei noi notificari.