Industrie

Compensarea costului net aferent anului 2014

Pentru compensarea costului net, ANCOM a primit īn data de 14 august cererea de cost net a CNPR, īnsoțita de situația privind costurile, veniturile și capitalul angajat aferente furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal pentru anul 2014, precum și de Raportul de constatari faptice privind verificarea cererii de compensare a costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal, īntocmit de un auditor independent. 

Conform noilor prevederi intrate īn vigoare īn 2015, costul net reprezinta o sarcina injusta daca sunt īndeplinite īn mod cumulativ doua condiții legate de nivelul rentabilitații capitalului mediu angajat și de pragul de materialitate al veniturilor īnregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.  

Pentru evaluarea caracterului de sarcina injusta pe baza condițiilor de mai sus, ANCOM a extras informațiile relevante din situațiile financiare separate īntocmite de CNPR pentru anul 2014.

Pentru a evalua īn ce masura costul net reprezinta o sarcina injusta pentru CNPR, ANCOM a calculat nivelul rentabilitații capitalului angajat al serviciului universal și a constatat ca, īn anul 2014, furnizorul de serviciu universal a īnregistrat profit pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal, iar rentabilitatea capitalului angajat a fost superioara nivelului rezonabil al rentabilitații stabilit de ANCOM la 13,10%. Avānd īn vedere faptul ca primul criteriu nu a fost īndeplinit, și astfel al doilea criteriu nu a mai fost necesar a fi analizat, Autoritatea constata ca valoarea costului net nu reprezinta o sarcina injusta īn sarcina furnizorului de serviciu universal și nu va fi compensat

Informații suplimentare privind evaluarea costului net aferent anului 2014 pot fi consultate īn Referatul de aprobare al Deciziei președintelui ANCOM nr. 29/2016 privind cererea de compensare a costului net aferent furnizarii serviciilor poștale din sfera serviciului universal īn anul 2014.