Industrie

Compensarea costului net aferent anului 2015

Īn data de 11 august 2016 ANCOM a primit din partea Companiei Naționale Poșta Romānă S.A. (CNPR) o cerere de compensare a costului net, īmpreună cu situația privind costurile, veniturile și capitalul angajat aferente furnizării serviciilor din sfera serviciului universal pentru anul 2015, precum și Raportul de constatări faptice privind verificarea cererii de compensare a costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal īntocmit de către un auditor independent.
 
Conform prevederilor legale, costul net reprezintă o sarcină injustă și va fi compensat doar īn măsura īn care sunt īndeplinite īn mod cumulativ două condiții privind nivelul rentabilității capitalului mediu angajat și pragul de materialitate īn funcție de veniturile īnregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.
 
ANCOM a analizat cererea de compensare aferentă anului 2015 și datele suport disponibile transmise de CNPR, a verificat și a ajustat, după caz, ipotezele și calculele utilizate de CNPR pentru determinarea valorii costului net inclusă īn cererea de compensare. Īn urma acestor ajustări, ANCOM a stabilit valoarea costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal īn anul 2015.
 
De asemenea, ANCOM a analizat caracterul de sarcină injustă conform criteriilor legale de evaluare. Datele extrase din situațiile financiare separate ale CNPR indică faptul că primul criteriu pe baza căruia se evaluează caracterul de sarcină injustă este īndeplinit, CNPR īnregistrānd īn anul 2015 o rentabilitate a capitalului mediu angajat pe segmentul serviciului universal sub valoarea costului mediu ponderat al capitalului stabilit de ANCOM pentru anul 2015. Totodată,  al doilea criteriu de evaluare a caracterului de sarcină injustă nu este īndeplinit, avānd īn vedere că valoarea costului net stabilită de ANCOM se situează sub pragul de materialitate de 3% din valoarea veniturilor īnregistrate de CNPR īn 2015 din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.
 
Īn concluzie, costul net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal īn anul 2015 nu constituie o sarcină injustă pentru CNPR și nu este necesară compensarea acestuia.
 
Informații suplimentare privind evaluarea costului net aferent anului 2015 pot fi consultate īn Referatul de aprobare al Deciziei președintelui ANCOM nr. 327/2017 privind cererea de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor poștale din sfera serviciului universal īn anul 2015.