ANCOM

Organizare

ANCOM are sediul central īn municipiul Bucuresti si are īn subordine cinci direcții regionale: Bucuresti, Cluj, Muntenia, Timiș și Iași, īn timp ce īn fiecare municipiu reședință de județ funcționează un oficiu județean al ANCOM. 
Rolul acestora este de a asigura exercitarea īn teritoriu a compețentelor instituției, precum și de a primi cereri și sesizări pentru a le rezolva sau pentru a le transmite către sediul central al ANCOM.
Obiectul principal de activitate al direcțiilor teritoriale este supravegherea și controlul īn domeniul comunicațiilor electronice și al serviciilor poștale, conform legii. Principalele atribuții sunt: monitorizarea, controlul și gestiunea spectrului radioelectric, controlul tehnic īn domeniul radiocomunicațiilor și telecomunicațiilor, monitorizarea, controlul și autorizarea rețelelor regionale și locale. De asemenea, direcțiile regionale preiau și transmit la sediul central documentele din teritoriu (date statistice, notificări și reclamații) și actualizează toate informațiile legate de piața comunicațiilor și poștă.
Īn īndeplinirea rolului şi funcţiilor sale legale, ANCOM se consultă şi colaborează cu Consiliul Concurenţei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, inclusiv prin furnizarea reciprocă de informaţii necesare aplicării atāt a prevederilor legislaţiei concurenţei, cāt şi a prevederilor legislaţiei din domeniul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale.
Autoritatea se află sub control parlamentar.