Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
ANCOM

EaPeReg – Grupul Reglementatorilor de comunicații electronice din cadrul Parteneriatului Estic

   

Cadrul general

Grupul reglementatorilor īn domeniul comunicațiilor electronice din cadrul Parteneriatului Estic (EaPeReg), instituit la data de 11 septembrie 2012 īn Republica Moldova, este o platformă independentă proiectată să reunească autoritățile de reglementare īn domeniul rețelelor și serviciilor de comunicații electronice din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Crearea acestuia a fost susținută de către Comisia Europeană, reglementatorii estici parteneri și reglementatorii țărilor membre UE. Această organizație este concepută drept un instrument de consolidare a relațiilor de cooperare, schimb de informații și experiență īntre reglementatori.

 

De la īnființare și pānă īn prezent, activitatea EaPeReg s-a diversificat și s-au creat mecanismele necesare pentru continuarea și aprofundarea cooperării. Astfel, EaPeReg organizează reuniuni plenare, seminare tehnice și grupuri de lucru, care dezbat teme importante pentru reglementatorii parteneri.

 

Activitatea Grupului este coordonată de un Președinte, ales pe o perioadă de un an, din rāndul reglementatorilor din Parteneriatul Estic, secondat de un Vicepreședinte, ales pentru aceeași perioadă, īn mod tradițional, din rāndul autorităților de reglementare din statele membre ale Uniunii Europene.

 

Cooperarea dintre EaPeReg și autoritățile de reglementare europene comportă mai multe dimensiuni. Există o puternică implicare, īn activitatea platformei, a autorităților de reglementare din state precum Lituania, Letonia, Suedia, Republica Federală Germania, Portugalia, Polonia și Romānia.

 

EaPeReg a semnat, īn 2014, un Memorandum cu Grupul Autorităților Europene de Reglementare īn Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC), care are īn vedere intensificarea cooperării īntre cele două entități. Acordul a fost prelungit, īn data de 2 octombrie 2019, īn cadrul īntālnirii la nivel īnalt BEREC-EMERG-EaPeReg-REGULATEL, organizată īn Creta, Republica Elenă.

 

Īn 11 mai 2020, īntre EaPeReg și Uniunea Internațională a Comunicațiilor - UIT a fost semnat Memorandumul de īnțelegere prin care s-a instituit un cadru de cooperare, la nivel īnalt,  īn domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și de a crea condiții pentru dezvoltarea acestei cooperări prin:

 

  • schimbul de rapoarte, linii directoare, cele mai bune practici de reglementare și studii de caz pe teme relevante;
  • participarea la īntālniri relevante, inclusiv la simpozionul global pentru autoritățile de reglementare, foruri de reglementare regională, dialoguri economice regionale, grupuri de studiu și grupuri de proiect ale UIT, ateliere tematice și reuniuni ale grupurilor de lucru de experți;
  • īntreprinderea acțiunilor comune, cum ar fi īntālnirile tematice, atelierele de consolidare a cunoștințelor.

ANCOM a sprijinit, īn mod constant, īncă de la īnființare, activitatea EaPeReg. Reprezentanții ANCOM participă la activitățile celor trei grupuri de lucru ale EaPeReg:  

  • grupul de lucru responsabil de aspecte legate de spectrul radio (SEWG);
  • grupul de lucru responsabil de aspecte legate de roaming (REWG);
  • grupul de lucru responsabil de aspecte legate de independența instituțiilor de reglementare (IRB EWG) – prezidat de ANCOM.

De asemenea, ANCOM a participat și a īmpărtășit experiența sa la reuniuni plenare și seminare tehnice privind serviciul universal, organizarea unei autorități de reglementare independente, managementul spectrului, organizarea licitațiilor privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, protecția consumatorului sau aplicarea sancțiunilor īn cazul nerespectării legislației secundare din domeniul comunicațiilor electronice.

 

ANCOM a exercitat, īn anul 2017, funcția de Vicepreședinte al Grupului reglementatorilor īn domeniul comunicațiilor electronice din cadrul Parteneriatului, ca urmare a deciziei luate cu ocazia reuniunii plenare a acestui organism, organizată la București, īn data de 22 noiembrie 2016.