Printeaza Pagina

EaPeReg – Grupul Reglementatorilor de comunicații electronice din cadrul Parteneriatului Estic

   

Cadrul general

Grupul reglementatorilor în domeniul comunicațiilor electronice din cadrul Parteneriatului Estic (EaPeReg), instituit la data de 11 septembrie 2012 în Republica Moldova, este o platformă independentă proiectată să reunească autoritățile de reglementare în domeniul rețelelor şi serviciilor de comunicații electronice din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Crearea acestuia a fost susținută de către Comisia Europeană, reglementatorii estici parteneri şi reglementatorii țărilor membre UE. Această organizație este concepută drept un instrument de consolidare a relațiilor de cooperare, schimb de informații şi experiență între reglementatori.
În perioada 2012 – 2016, activitatea EaPeReg s-a diversificat și s-au creat mecanismele necesare pentru continuarea și aprofundarea cooperării. Astfel, EaPeReg se reunește în reuniuni plenare, seminare tehnice și grupuri de lucru, care dezbat teme importante pentru reglementatorii parteneri. Activitatea Grupului este coordonată de un Președinte, ales pe o perioadă de un an de zile din rândul reglementatorilor din Parteneriatul Estic, secondat de un Vicepreședinte, ales pe aceeași perioadă, în mod tradițional, din rândul autorităților de reglementare din statele membre ale Uniunii Europene. Cooperarea dintre EaPereg și autoritățile de reglementare europene comportă mai multe dimensiuni. Există o puternică implicare individuală în activitatea Grupului a autorităților de reglementare din state precum Lituania, Letonia, Suedia, Republica Federală Germania, Portugalia, Polonia, România. Totodată, EaPeReg a semnat, în anul 2014, un Memorandum de Înțelegere cu Grupul autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (BEREC), care are în vedere intensificarea cooperării între cele două entități. 
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) a sprijinit în mod constant și încă de la înființare activitatea EaPeReg. Astfel, reprezentanții ANCOM participă la activitățile Grupului de lucru al EaPeReg privind Spectrul și la cele ale Grupului de lucru privind Analiza Comparativă. De asemenea ANCOM a participat și a împărtășit experiența sa la reuniuni plenare și seminare tehnice privind serviciul universal, organizarea unei autorități de reglementare independente, managementul spectrului, organizarea licitațiilor privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, protecția consumatorului sau aplicarea sancțiunilor în cazul nerespectării legislației secundare din domeniul comunicațiilor electronice.
Autoritatea Naţională pentru Administrare și Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va exercita, în anul 2017, funcția de Vicepreședinte al Grupului reglementatorilor în domeniul comunicațiilor electronice din cadrul Parteneriatului Estic (EaPeReg), ca urmare a deciziei luate cu ocazia reuniunii plenare a acestui organism, care a fost organizată la București, în data de 22 noiembrie 2016.