Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
ANCOM

ERGP - Grupul autorităților europene de reglementare în domeniul serviciilor poștale

Cadrul general

Grupul autorităților europene de reglementare în domeniul serviciilor poștale (ERGP) este un organism înfiinţat în anul 2010, printr-un act normativ comunitar, cu scopul de a asigura aplicarea coerentă în Statele Membre UE a cadrului de reglementare privind serviciile poştale şi de a contribui la dezvoltarea pieţei interne a Uniunii.


Grupul este alcătuit din cele 28 de autorităţi naţionale de reglementare din Statele Membre UE. Comisia Europeană, Autoritatea de Supraveghere EFTA, statele SEE și statele candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană au statut de observator.


Secretariatul ERGP este asigurat de Comisia Europeană, în timp ce președintele grupului este ales din rândul membrilor. România, prin ANCOM, a deţinut preşedinţia ERGP în 2014, respectiv vicepreședinția în 2015.


ERGP îşi desfăşoară activitatea specifică în cadrul unor subgrupuri de lucru, formate din experți ai autorităților  naționale de reglementare și care tratează subiecte specifice, în funcție de obiectivele stabilite în programul anual de lucru al acestui organism. Activităţile acestor sub-grupuri s-au concretizat de-a lungul anilor într-o varietate de rapoarte care sunt disponibile pe pagina de internet a ERGP, la secțiunea Documente ERGP.

Reuniuni plenare ERGP

În data de 23 iunie 2023, a avut loc la Larnaca, Cipru, prima reuniune plenară din 2023 a Grupului reglementatorilor europeni din domeniul serviciilor poștale (ERGP), prezidată de Dl. Petros Galides, Comisar Adjunct alautorității de reglementare din Cipru (OCECPR). În cadrul reuniunii a fostdezbătutut proiectul Programului de lucru pentru 2024, care va fi supus consultării publice în perioada 6 iulie-6 octombrie. De asemenea, au fost adoptate Raportul ERGP privind viitoarele nevoi ale serviciului universal, respectiv Raportul privind aplicarea și impemenarea Raportului privind livrarea de colete transfrontaliere. Reuniunea plenară a fost precedată, în data de 22 iunie, de un workshop dedicat identificării megatrendurilor din sectorul poștal și a efectelor acestora asupra evoluției sectorului la nivel european. Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă al ERGP (în limba engleză)

ReadSpeaker Download - 142k

Evenimente ERGP

Consultări ERGP