ANCOM

Consultari curente internationale

  • Consultare OAREC cu privire la īncorporarea hotarārilor CEJ privind Regulamentul Internet deschis īn Ghidurile OAREC

 

Organismul autoritaților europene de reglementare pentru comunicații electronice (OAREC) evalueaza īn prezent hotarārile pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) la data de 2 septembrie 2021 cu privire la īncalcarea Regulamentului privind internetul deschis (cauzele C-34/20 – Telekom Germania, C-854/19 – Vodafone și C-5/20 – Vodafone). Aceasta evaluare va ajuta la pregatirea revizuirii Ghidului OAREC privind punerea īn aplicare a regulamentului privind internetul deschis, īn conformitate cu hotarārile CJUE.

 

Cele trei cazuri menționate īn hotarārile CJUE se refera la ofertele de servicii de acces la internet care includ o opțiune cu „tarif zero” sau „zero rating”. Astfel de practici implica faptul ca traficul generat de catre anumite (categorii de) aplicații nu este scazut din volumul de date al pachetului de baza. OAREC a observat ca toate cele trei hotarāri prevad obligația tratamentului egal al traficului (articolul 3 alineatul (3) din Regulamentul privind internetul deschis) și practica facturarii diferențiate pe baza unor considerente comerciale.

 

Īn cadrul celei de-a 48-a reuniuni plenare (care a avut loc pe data de 30 septembrie 2021, la Dubrovnik), Consiliul reglementatorilor OAREC a decis sa lanseze o consultare publica prin care sa le ofere tuturor parților interesate posibilitatea de a-și īmpartași opiniile, īnsoțite de justificari īntemeiate, cu privire la deciziile CJUE privind practicile de tip zero rating.

 

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul OAREC, iar termenul limita pentru trimiterea contribuțiilor este 20.10.2021, ora 18:00 (ora Romāniei).