Comunicate de presă

Taxele de licenta pentru banda 3,4-3,8 GHz in consultare publica

08.07.2015

 
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) supune astazi consultarii publice proiectul de hotarare a Guvernului care stabileste valoarea minima a taxei de licenta pentru banda de frecvente 3410-3800 MHz, precum si conditiile de plata ale acesteia. Conform propunerii, valoarea minima a taxei de licenta pentru blocurile pereche de largime 2x5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4-3,6 GHz va fi de 370.000 euro, iar pentru blocurile nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6-3,8 GHz de 185.000 euro.
Taxa minima de licenta reprezinta pretul de pornire pentru fiecare bloc de frecvente in cadrul procedurii de selectie competitive ce va fi organizata de ANCOM.
In cadrul licitatiei vor fi disponibile 16 blocuri pereche de largime 2x5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4-3,6 GHz si 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6-3,8 GHz, urmand ca noile drepturi de utilizare a spectrului radio sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani. Prin aceste frecvente vor putea fi furnizate la nivel national retele publice de comunicatii electronice si servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.
Autoritatea va organiza o singura procedura de selectie pentru ambele benzi de frecvente, ceea ce presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri de frecvente pe care doreste sa il achizitioneze in fiecare dintre cele doua benzi disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat oferta in cazul anumitor benzi, daca cererea este mai mica decat oferta sau daca oferta este similara cu cererea. In functie de acest raport, ANCOM va organiza runde primare de licitatie si o runda de alocare pentru stabilirea repartizarii in banda a blocurilor de frecvente castigate de fiecare ofertant.
In prezent, in banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt acordate sapte licente, detinute de societatile Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). In banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de banda larga). Aceste opt licente sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2015.
Proiectul de Hotarare a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorii minime a taxei de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in banda de frecvente 3410-3800 MHz, precum si a conditiilor de plata a taxei de licentapoate fi consultata aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 06.08.2015, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.