Comunicate de presă

Două multiplexuri de televiziune digitală terestră adjudecate īn urma ofertelor inițiale

13.02.2017
 
 
Două noi multiplexuri de televiziune digitală au fost adjudecate īn cadrul licitației organizate de ANCOM la īnceputul acestui an după ce comisia de licitație a analizat ofertele depuse de către cei doi participanți.
 
Astfel, M PLUS INVESTMENTS S.R.L cu sediul social īn Iași și-a adjudecat multiplexul local din Iași, iar NOVA MEDIA S.R.L. a cāștigat un multiplex local pentru Timișoara. Pentru că īn Timișoara există două multiplexuri locale care pot fi alocate, īn data de 16 februarie 2017 se va desfășura o rundă de alocare īn care candidatul are posibilitatea, dacă dorește, de a-și alege o poziționare preferată īn spectru a multiplexului cāștigat, īn urma achitării unei taxe suplimentare.
Luni, 20 februarie 2017, ANCOM va anunța rezultatele finale ale licitației, inclusiv taxele de licență pe care fiecare dintre companiile cāștigătoare va avea obligația de a le achita.
 
Resurse disponibile
Īn cadrul licitației, a patra de acest tip, au fost puse la dispoziția celor interesați două multiplexuri naționale, 26 de multiplexuri regionale și 18 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră nealocate īn procedurile anterioare.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizānd modulaţie digitală īn limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
Prin intermediul fiecărui multiplex național se pot furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul īntregii țări, īn timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare cāte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.
 
Procedura de licitație
Așa cum a fost stabilit prin strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră aprobată de Guvernul Romāniei, acordarea multiplexurilor se face prin procedură de selecţie competitivă, adică licitație. Aceasta presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziționeze. Īn funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decāt oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea cāştigătorilor făcāndu-se pe baza ofertei iniţiale.
După ce se stabilesc cāștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația poate continua cu o rundă de alocare īn care multiplexurile unde sunt posibile mai multe alocări vor fi repartizate ofertanţilor cāştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuși să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.
Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire īn cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază īntre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ și 10.000 euro. Taxele de licență au fost stabilite de către Guvern īn luna februarie 2014.
Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani. Cāștigătorii pot lansa serviciile imediat după obținerea licenței din partea ANCOM și vor avea obligația de a pune īn funcțiune 36 de emițătoare īn termen de 2 ani de la obținerea licenței pentru multiplexurile naționale, respectiv un emițător īn termen de 1 an pentru multiplexurile regionale sau locale.
Documentaţia licitaţiei poate fi accesată pe pagina de internet a ANCOM, aici.
 
Informații suplimentare:
Īn urma celor trei licitații organizate pānă īn prezent, au fost alocate trei multiplexuri naționale către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A., compania cāștigānd multiplexul acordat condiționat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF. De asemenea, au mai fost alocate douasprezece multiplexuri regionale și un multiplex local. Mai multe informații despre cele trei licitații organizate sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici