Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Decizii aferente gestionarii spectrului de frecvente radio, in consultare publica

14.05.2021

ANCOM lanseaza în consultare publica trei proiecte de decizie care privesc procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere, precum si stabilirea tarifului de utilizare a spectrului.

Procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio

Proiectul de decizie pentru modificarea și completarea Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio propune modificarea unor prevederi si introducerea unora noi care sa permita asigurarea, la cerere, a protectiei radio în cazul utilizarii spectrului radio exclusiv prin receptie, în anumite situatii indicate exhaustiv în cadrul proiectului. Este vorba despre serviciile auxiliar meteorologic, meteorologic prin satelit, serviciile științifice prin satelit în regim activ sau pasiv (explorarea Pamântului prin satelit, cercetare spațiala ori exploatare spațiala) ori în serviciul de radioastronomie.

Proiectul elimina obligatia de obtinere a autorizatiei individuale în cazul anumitor tipuri de echipamente radio terminale care funcționeaza în regim de emisie sau emisie/recepție și exclusiv sub controlul unei rețele de comunicații electronice pentru care exista licenta de utilizare a frecventelor radio. Sunt avute în vedere, într-o prima faza, terminalele care functioneaza în cadrul rețelelor globale de comunicații mobile/fixe prin satelit, asigurându-se astfel posibilitatea de implementare a unor decizii CEPT/ECC referitoare la acest subiect și încurajându-se pe aceasta cale dezvoltarea si utilizarea rețelelor globale de comunicații mobile/fixe prin satelit pe teritoriul României.

Totodata, este clarificata procedura administrativa de solicitare si acordare a licențelor destinate transmisiilor temporare cu caracter experimental sau ocazional și procedura de extindere a valabilitatii licentelor de utilizare a frecventelor acordate prin încredintare directa.

Proiectul de decizie pentru modificarea și completarea Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio poate fi accesat aici, perioada de consultare încheindu-se la data de 24.05.2021.

Frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere

Proiectul de decizie privind modificarea și completarea Decizie președintelui Autoritații Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere introduce unele definiții și precizari cu privire la condițiile de funcționare ale echipamentelor radio exceptate de la regimul de licențiere.

Întrucât în ultimul deceniu au început sa ia amploare si retelele globale de comunicatii mobile/fixe care furnizeaza servicii prin intermediul satelitilor artificiali ai Pamântului, proiectul propune modificari care, coroborate cu cele incluse în proiectul de decizie privind modificarea si completarea Deciziei presedintelui ANCOM nr. 353/2015, încurajeaza dezvoltarea si utilizarea pe teritoriul României a acestui tip de rețele, astfel încât acestea sa reprezinte o alternativa viabila din punct de vedere comercial si operational la retelele terestre existente.

Proiectul de decizie privind modificarea și completarea Decizie președintelui Autoritații Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere este publicat aici, perioada de consultare fiind pâna la data de 14.06.2021.

Stabilirea tarifului de utilizare a spectrului

Proiectul de decizie pentru completarea Deciziei președintelui Autoritații Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului propune tariful de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice în România, prin intermediul unor rețele globale de comunicații mobile/fixe prin sateliți artificiali ai Pamântului. Aceste tipuri de retele utilizeaza benzi de frecvente de peste 10 GHz, satelitii din componenta acestora fiind de tip geostationar sau non-geostationar.

Totodata, proiectul urmarește sa clarifice modalitatea de aplicare a tarifului stabilit pentru frecventele de emisie asignate pentru echipamentele de radiorelee portabile (instalate pe camere de luat vederi fara fir), destinate transmisiilor temporare ocazionale de radiodifuziune sonora si/sau de televiziune. Acest gen de aplicații radio a cunoscut o diversificare semnificativa fața de momentul când autoritatea a stabilit tariful respectiv, un exemplu în acest sens fiind transmisiile temporare ocazionale care urmeaza a fi realizate în luna iunie în acest an, când va avea loc Campionatul de fotbal EURO2020, organizat de UEFA inclusiv în România.

Proiectul de decizie pentru completarea Deciziei președintelui Autoritații Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului  poate fi accesat aici, perioada de consultare fiind pâna la data de 24.05.2021.

Procedura de consultare publica

Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pe marginea celor trei proiecte de decizie, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autoritații. Observațiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.