Comunicate de presă

ANCOM propune modificări ale legislaţiei secundare în ceea ce priveşte resursele de numerotaţie şi resursele tehnice

11.12.2012

 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică un proiect de decizie privind modificarea şi completarea unor reglementări din domeniul resurselor de numerotaţie şi resurselor tehnice şi un proiect de decizie privind utilizarea numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS.
Modificarea şi completarea acestor decizii se realizează ca urmare a intrării în vigoare a noului cadru legislativ primar din domeniul comunicaţiilor electronice şi se referă la Planul Naţional de Numerotaţie (PNN), la procedura de solicitare şi emitere a licenţei de utilizare a resurselor de numerotaţie, respectiv procedura de alocare şi utilizare a unor resurse tehnice de numerotaţie, precum şi la condiţiile de utilizare a numerelor naţionale scurte de forma 19vx(y) sau 118(xyz).
Referitor la PNN, ANCOM propune modificarea statutului numerelor scurte de forma 12vx(y), 14vx(y) şi 15vx(y), precum şi introducerea unor noi categorii de numere naţionale scurte de forma83vx(y), 84vx(y), 88vx, 96vx(y) - 99vx(y). Acestea vor putea fi utilizate pentru furnizarea unor servicii specifice de reţea, dar şi pentru furnizarea unor servicii cu valoare adăugată. De asemenea, se propune ca domeniul de numerotaţie 0Z=06 să fie utilizat pentru servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile ca urmare a gradului ridicat de utilizare a numerotaţiei din domeniul 0Z=07 şi a dezvoltării serviciilor de comunicaţii electronice la puncte mobile.
Principalele modificări la procedura de solicitare şi emitere a licenţei de utilizare a resurselor de numerotaţie (LURN) vizează deschiderea posibilităţii furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice de a dobândi dreptul de utilizare a anumitor categorii de resurse de numerotaţie, reglementarea condiţiilor de realizare a transferului direct a resurselor de numerotaţie către un furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi relaxarea condiţiilor privind alocarea şi cedarea resurselor de numerotaţie.
Luând în considerare necesitatea de a deschide accesul la resurse de numerotaţie pentru toţi furnizorii care pot contribui la asigurarea serviciilor de comunicaţii electronice destinate publicului, prin proiectul de decizie supus consultării se propune ca furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice să le poată fi alocate, prin licenţe de utilizare a resurselor de numerotaţie, numere geografice, numere independente de locaţie sau numere nongeografice pentru servicii de comunicaţii electronice furnizate la puncte mobile. Interesul dobândirii de către un furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice a dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie enumerate mai sus ar fi acela de a le transfera mai departe furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului care sunt găzduiţi în propria reţea, inclusiv unor operatori mobili virtuali. Astfel, proiectul de decizie, în acord cu noul cadru legislativ din domeniul comunicaţiilor electronice a deschis posibilitatea reglementării transferului direct al unor resurse de numerotaţie alocate unui titular, fără a mai fi necesară parcurgerea procedurii de solicitare şi emitere a unei noi licenţe de utilizare a resurselor de numerotaţie. De asemenea, pe baza experienţei acumulate în activitatea de gestionare a resurselor de numerotaţie, ANCOM a introdus în proiectul de decizie şi o serie de măsuri menite să simplifice procedura de acordare a unei licenţe de utilizare a resurselor de numerotaţie şi propune extinderea termenului de activare a resurselor de numerotaţie alocate la 12 luni, pentru a asigura un interval de timp suficient în vederea negocierii şi încheierii acordurilor de interconectare.
Autoritatea propune de asemenea, extinderea tipurilor de servicii care pot fi furnizate prin intermediul numerelor de forma 19vx sau 19vxy, prin includerea unei noi categorii de servicii – servicii de interes general, cu diferenţierea tarifului care poate fi aplicat de către furnizori în funcţie de subdomeniile folosite.
Proiectul de decizie privind utilizarea numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS are ca obiectiv stabilirea unor resurse de numerotaţie cu statut de numere naţionale scurte interne incluse în PNN şi utilizate pentru furnizarea serviciilor cu valoare adăugată şi a serviciilor specifice de reţea. Prezentul proiect vizează reglementarea drepturilor şi obligaţiilor specifice ale furnizorilor care le utilizează sau le asignează unor terţi, precum şi o serie de reguli generale de utilizare a acestor resurse de numerotaţie. Furnizorii vor avea suplimentar la dispoziţie, pentru serviciile cu acces exclusiv prin SMS/MMS, domenii speciale destinate codurilor scurte SMS/MMS, pentru care sunt aplicabile aceleaşi reguli generale de utilizare. Formatul acestor coduri va fi stabilit ulterior prin intermediul unui Cod de conduită adoptat de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului, titulari LURN, care utilizează sau asignează numere naţionale scurte interne şi coduri scurte SMS/MMS.
Proiectul de decizie privind modificarea şi completarea unor reglementări din domeniul resurselor de numerotaţie şi resurselor tehnice şi proiectul de decizie privind utilizarea numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri, pe adresa sediului central al ANCOM din Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti, sau direct la registratura ANCOM până la data de 11.01.2013. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise şi prin fax la numărul +40.372.845.404 sau prin poşta electronică la adresa: consultare@ancom.org.ro.