Comunicate de presă

ANCOM propune acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio catre SRR pentru a furniza serviciul public de radiodifuziune

04.04.2016

Pentru a asigura continuitatea serviciilor de radiodifuziune publica, ANCOM propune acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio pentru urmatorii 9 ani catre Societatea Romāna de Radiodifuziune (SRR). Drepturile sunt deținute īn prezent de Societatea Naționala de Radiocomunicații S.A. (SNR) și expira īn 31 decembrie 2016.

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a acordat SNR licența de difuzare pe cale radioelectrica a serviciilor publice de radiodifuziune sonora și televiziune la data de 24 noiembrie 2004, conform Legii nr. 504/2002, īn forma aflata īn vigoare la acea data. Prin aceasta licența s-a asigurat transmiterea serviciilor publice de programe aparținānd SRR și SRTv (Societatea Romāna de Televiziune). Perioada inițiala de valabilitate a licenței a fost de 9 ani de la data emiterii, termenul īmplinindu-se īn 24 noiembrie 2013. Ulterior, īn temeiul legii, licența a fost extinsa cu caracter temporar pāna la 31 decembrie 2016.

 
La īnceputul lunii martie 2016, SRR a solicitat, īn nume propriu, acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio īn vederea transmiterii serviciului public de radiodifuziune, urmānd sa prezinte resursele tehnice la care va apela pentru asigurarea acoperirii teritoriului național cu serviciul public de radiodifuziune.
 
Potrivit legii, īn prezent ANCOM poate acorda drepturile de utilizare a frecvențelor radio radiodifuzorilor ce furnizeaza programele publice de radiodifuziune, cu avizul conform al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), īn situația īn care masura este necesara pentru atingerea unor obiective de interes general.
 
Īn urma analizei ANCOM, acordarea drepturilor de utilizare catre SRR, īn condițiile cadrului legal īn vigoare īn prezent, creeaza premisele pentru ca activitatea radiodifuzorului public sa continue, acesta putānd sa-și īndeplineasca astfel misiunea și obiectivele de interes public stabilite prin lege.
 
Posturile de radio care sunt transmise prin serviciul public de radiodifuziune sunt Radio Romānia Actualitati cu acoperire de aproximativ 90% din teritoriul țarii, Romānia Cultural (95% acoperire teritoriala), Antena Satelor (83% acoperire teritoriala), Romānia Muzical (26% acoperire teritoriala) și alte 17 programe radio regionale transmise pe unde ultrascurte și unde medii.
 
ANCOM propune astfel ca, īn condițiile prezentarii de catre SRR a soluțiilor pentru asigurarea acoperirii teritoriului național cu serviciile publice de radiodifuziune și acordarii avizului conform din partea CNA, sa acorde drepturile de utilizare a frecvențelor radio, īn format analogic, pentru toate stațiile de emisie utilizate īn prezent la transmiterea serviciului public de radiodifuziune.
 
Propunerea ANCOM privind utilizarea frecvențelor radio pentru furnizarea serviciului public de radiodifuziune poate fi consultata aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pāna la data de 04.05.2016, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.