Comunicate de presă

ANCOM lanseaza a patra licitație pentru alocarea multiplexurilor de televiziune digitala terestra

15.12.2016

Astazi, 15 decembrie 2016, Autoritatea Naționala pentru Administrare si Reglementare īn Comunicatii (ANCOM) lanseaza o noua licitație pentru alocarea celor doua multiplexuri naționale, 26 de multiplexuri regionale și 18 multiplexuri locale de televiziune digitala terestra nealocate īn procedurile anterioare.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizānd modulatie digitala īn limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa. Prin intermediul fiecarui multiplex național se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul īntregii țari, īn timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare cāte o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un județ, respectiv o localitate.

Condiții de participare

Pentru a putea participa la licitație, cei interesați trebuie sa achizitioneze caietul de sarcini al carui pret este de 4.000 de lei. Caietul de sarcini, care poate fi consultat pe site-ul ANCOM, poate fi cumparat īncepānd de astazi, 15 decembrie 2016, de la sediul ANCOM din Bucuresti, Sector 3, Str. Delea Noua nr. 2, sau, la solicitarea achizitorului, transmis īn format material sau electronic, pe baza documentului justificativ prin care se confirma plata contravalorii caietului de sarcini și a īmputernicirii, īn original, a persoanei delegate sa īl ridice. Caietul de sarcini poate fi ridicat de luni pāna joi īntre orele 09:00 si 16:00 si vineri īntre orele 09:00 si 14:00 (ora locala).

Pentru a fi admis īn licitatie, candidatul trebuie sa fie persoana juridica (societate comerciala) romāna sau straina, sa fi depus toate documentele solicitate īn mod complet si corect, iar durata de functionare prevazuta īn actul constitutiv sa fie de cel puțin 10 ani de la data intrarii īn vigoare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio. Ȋn situația īn care candidatul depune oferta pentru multiplexurile naționale, cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la īnfiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, trebuie sa fie de minimum 2.000.000 euro. Nu pot participa la licitație mai multe companii care fac parte din același grup.

Procedura de licitație

Așa cum a fost stabilit prin strategia privind tranziția de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra aprobata de Guvernul Romāniei, alocarea multiplexurilor se face prin procedura de selectie competitiva. Aceasta presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achiziționeze. Īn funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decāt oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depașește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea cāstigatorilor facāndu-se pe baza ofertei initiale.

Dupa ce se stabilesc cāștigatorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația poate continua cu o runda de alocare īn care multiplexurile unde sunt posibile mai multe alocari vor fi repartizate ofertantilor cāstigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispuși sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire īn cadrul licitației pentru fiecare din cele doua multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variaza īntre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet și 10.000 euro. Taxele de licența au fost stabilite de catre Guvern īn luna februarie 2014.

Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani. Cāștigatorii pot lansa serviciile imediat dupa obținerea licenței din partea ANCOM și vor avea obligația de a pune īn funcțiune 36 de emițatoare īn termen de 2 ani de la obținerea licenței pentru multiplexurile naționale, respectiv un emițator īn termen de 1 an pentru multiplexurile regionale sau locale.

Calendar

Cei interesați pot solicita clarificari la caietul de sarcini pāna la data de 16 ianuarie 2017 și sa-și depuna oferta pāna la data de 27 ianuarie 2017. Īn data de 31 ianuarie 2017, Autoritatea va anunța candidații calificați īn etapele ulterioare ale procedurii de selectie, iar īn data de 13 februarie 2017 ANCOM va anunța primele oferte cāștigatoare și daca se impune organizarea etapei de licitatie pentru anumite categorii de multiplexuri.

Documentatia licitatiei poate fi accesata pe pagina de internet a ANCOM, aici.

 

Informații suplimentare:

Īn urma celor trei licitații organizate pāna īn prezent, au fost alocate trei multiplexuri naționale catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A., compania cāștigānd multiplexul acordat condiționat „free to air” si alte doua multiplexuri din banda UHF. De asemenea, au mai fost alocate douasprezece multiplexuri regionale și un multiplex local. Mai multe informații despre cele trei licitații organizate sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.