Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

ANCOM consultă public ediția actualizată a Tabelului național de atribuire a benzilor de frecvențe radio

03.08.2023

ANCOM a publicat astăzi spre consultare proiectul de decizie privind aprobarea Tabelului național de atribuire a benzilor de frecvențe radio (TNABF). TNABF este un instrument esențial de management al spectrului radio, iar normele internaționale pe care se bazează acesta, aflate în continuă actualizare ori adaptare ca urmare a progresului tehnologic și a avansurilor inovative în acest domeniu foarte dinamic al comunicațiilor electronice, fac ca această reglementare tehnică să fie în permanentă ajustare.

Modificări propuse

Proiectul de decizie lansat în consultare publică are ca obiectiv aprobarea TNABF în temeiul actului normativ ce reglementează domeniul comunicațiilor electronice, anume Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, proiectul urmărește și implementarea unor reglementări tehnice internaționale și europene.

În elaborarea proiectului de modificare a TNABF, ANCOM a ținut seama de prevederile în vigoare ale Regulamentului Radiocomunicațiilor al UIT – ediția 2020, care include deciziile ultimei Conferințe mondiale de radiocomunicații (desfășurată în anul 2019), de deciziile Comisiei Europene (CE/UE) și ale Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (CEPT/ECC) privind condițiile tehnice armonizate de utilizare a unor benzi de frecvențe pentru diferite sisteme și aplicații radio și de recomandările CEPT/ECC apărute ulterior adoptării TNABF în vigoare, precum și de Raportul ERC 25 – Tabelul comun european al atribuirilor de benzi de frecvențe și al aplicațiilor în gama de frecvențe cuprinsă între 8,3 kHz și 3000 GHz (Tabelul ECA - European Common Allocations Table), ediția actualizată la data de 10 martie 2023.

Astfel, în conformitate cu reglementările internaționale și europene apărute în perioada trecută de la ultima revizuire a TNABF, au fost operate modificări ale informațiilor cuprinse în mai multe benzi de frecvențe.

Un exemplu este introducerea în banda 5925 – 6425 MHz a Deciziei de punere în aplicare a Comisiei (UE) 2021/1067 din 17 iunie 2021 privind utilizarea armonizată a spectrului radio din banda de frecvențe 5945-6425 MHz pentru instalarea sistemelor de acces pe suport radio, inclusiv a rețelelor locale cu acces pe suport radio (WAS/RLAN), precum și a Deciziei ECC/DEC/(20)01 privind utilizarea armonizată a benzii de frecvențe 5945-6425 MHz pentru sisteme de acces pe suport radio, inclusiv rețele radio locale (WAS/RLAN) și actualizarea corespunzătoare a coloanei Aplicații posibile prin introducerea aplicației WAS/RLAN.

TNABF va fi aprobat prin decizie a președintelui ANCOM, cu avizul conform al Comisiei Interdepartamentale pentru Radiocomunicații.

Procesul de consultare publică

Proiectul deciziei Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații privind aprobarea Tabelului național de atribuire a benzilor de frecvențe radio poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 01.09.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.