ANCOM

FRATEL – Grupul reglementatorilor din țările francofone

   

Cadrul general

Reţeaua FRATEL a fost creată de către reglementatorii de telecomunicaţii, pentru a stabili şi a īntări schimburile de experiență și de informații şi colaborarea dintre ţările care au ca punct comun cultura şi limba franceză.
Rolul FRATEL este de a promova schimbul de informaţii şi de a contribui, īn cel mai īnalt grad posibil, la eforturile de formare a unei coordonări şi cooperări tehnice īntre membrii săi, astfel īncāt să se găsească īn comun răspunsuri la toate chestiunile referitoare la reglementările din sectorul telecomunicaţiilor.
Reţeaua FRATEL a fost īnfiinţată la 28 octombrie 2003, dar crearea ei a fost decisă īn timpul unui simpozion al reglementatorilor francezi reuniţi la Paris, īn iunie 2002. Ea are īn prezent 48 de membri, Romānia fiind reprezentată de ANCOM. Pentru a-şi īndeplini obiectivele, FRATEL a elaborat o Cartă şi un Plan de acţiune. Carta oferă informaţii asupra modalităţilor de a deveni membru, iar Planul de acţiune descrie toate activităţile decise de către FRATEL. 
Membrii FRATEL se reunesc cel puţin o dată pe an, īn reuniuni plenare şi seminarii. Īntre aceste reuniuni, nu există grupuri de lucru, iar coordonarea Reţelei este asigurată de preşedinte cu ajutorul unui comitet compus din alţi doi reglementatori, asistaţi fiind de Autoritatea de Reglementare a Telecomunicaţiilor din Franţa, care asigură secretariatul permanent al Reţelei. Īntre reuniuni, membrii poartă corespondenţa prin mijloace electronice.
Īn cadrul reţelei se īntocmesc rapoarte de lucru, care prezintă bilanţul realizărilor de la ultima īntālnire cu privire la proiectele aflate pe agendă, şi planuri de acţiune.
Romānia, prin ANCOM, este membru FRATEL īncă de la lansarea activităţii acestui organism, iar cu ocazia alegerilor organizate īn cadrul reuniunii plenare desfăşurate la Bucureşti, īn luna octombrie 2013, instituţiei noastre i s-a īncredințat preşedinţia FRATEL pentru o perioadă de un an. Conform cutumei din cadrul FRATEL, calitatea de preşedinte pe perioada 2013-2014 a atras-o pe cea de vicepreşedinte īn perioada 2014-2015.

Plenara FRATEL 2019