Comunicate de presă

ANCOM actualizează decizia privind benzile radio exceptate de la licenţiere

16.05.2011
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a elaborat şi supune consultării publice un proiect de decizie privind frecvenţele radio sau benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere. 
Prezentul proiect are drept scop desemnarea frecvenţelor radio ori a benzilor de frecvenţe radio pentru a căror utilizare nu este necesară obţinerea unei licenţe de utilizare, în cazul anumitor tipuri de aplicaţii, precum şi reglementarea specificaţiilor tehnice privind interfeţele radio RO-IR pentru aplicaţiile exceptate de la licenţiere.
Frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio ce vor fi exceptate de la licenţiere vor putea fi utilizate dispozitivele cu rază mică de acţiune, dispozitive ce au un rol tot mai important în economie și în viața de zi cu zi a cetățenilor, date fiind diferitele tipuri de aplicații pe care acestea le permit. Printre aceste aplicaţii se numără: dispozitive cu rază mică de acţiune (SRD-uri) nespecifice – telecomenzi; dispozitive pentru localizare, urmărire şi achiziţionarea datelor – sisteme de localizare şi urmărire a obiectelor, sisteme pentru detectarea victimelor avalanşelor, sisteme de citire a contoarelor; aplicaţii pentru căi ferate – sisteme de identificare automată a vehiculelor; sisteme de telematică pentru transportul şi traficul rutier (RTTT) – sisteme prevăzute pentru comunicaţii de date între vehiculele rutiere, precum şi între vehiculele rutiere şi infrastructura rutieră; dispozitive destinate aplicaţiilor de radiodeterminare – determinarea poziţiei, a vitezei şi/sau a altor caracteristici ale unui obiect, traductoare radar de nivel pentru rezervoare, radiomicrofoane şi dispozitive de audiţie asistată (ALD); dispozitive de identificare prin radiofrecvenţă (RFID) – localizarea și identificarea obiectelor prin utilizarea unui sistem radio format, pe de o parte, din dispozitive pasive (etichete) montate pe obiecte și, pe de altă parte, din unități emițătoare/receptoare (cititoare) care activează etichetele și primesc în schimb date, sisteme antifurt pentru mărfuri; aplicaţii pentru îngrijirea sănătăţii pe suport radio – implanturi medicale; echipamentele DECT – telefoane fără cordon.
Utilizarea acestor benzi se va putea face însă numai în condiţii tehnice care să asigure eliminarea riscului de producere a interferenţelor prejudiciabile asupra staţiilor de radiocomunicaţii care utilizează spectrul radio în conformitate cu reglementările în vigoare.
Chiar dacă furnizarea reţelelor sau serviciilor de comunicaţii electronice prin intermediul frecvenţelor radio ori a benzilor de frecvenţe radio prevăzute de această decizie este exceptată de la regimul de licenţiere, furnizorii acestora trebuie să respecte regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice.
Frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere, precum şi aplicaţiile pentru acestea, sunt cuprinse în anexa care face parte integrantă din proiectul de decizie.
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 16.06.2011, pe adresa sediului central al ANCOM din Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti, sau direct la registratura ANCOM. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise şi prin fax la numărul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.