Comunicate de presă

Piața serviciilor de acces la internet īn banda larga la puncte fixe se menține concurențiala, nefiind necesara reglementarea piețelor de gros corespunzatoare

11.06.2020

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare īn Comunicatii (ANCOM) a lansat astazi īn consultare publica pozitia sa cu privire la revizuirea pietelor relevante de gros, corespunzatoare serviciilor de acces local la puncte fixe si, respectiv, serviciilor de acces central la puncte fixe, pentru servicii destinate publicului larg. Pe baza analizei concurentiale realizate, ANCOM considera ca piața cu amanuntul a serviciilor de acces la internet īn banda larga la puncte fixe este concurențiala, īn absența oricaror reglementari impuse la nivelul pietelor de gros corespunzatoare.
Analiza de piața realizata de ANCOM
Documentul supus consultarii publice este rezultatul unei noi runde de analize de piața, realizate cu scopul de a reevalua și, eventual, de a intensifica nivelul de concurența pe piața cu amanuntul a serviciilor de acces la internet īn banda larga la puncte fixe, prin potentiale masuri de reglementare impuse pe piețele de gros. ANCOM deruleaza periodic astfel de analize pentru a asigura o concurența efectiva pe piața, care sa genereze beneficii pentru utilizatorii finali.
Analiza precedenta, realizata īn anul 2015 la nivelul pieței serviciilor de acces la elemente de infrastructura, care cuprindea serviciile de acces, total sau partajat, la bucla sau subbucla locala din cupru, a aratat ca Telekom Romania Communications S.A. nu mai avea putere semnificativa pe aceasta piața. Astfel, operatorului i-au fost retrase obligațiile specifice impuse anterior.
Analiza actuala, care a avut īn vedere modificarile de pe piața, īn perioada 2015 – 2019, nu a evidențiat existența unor probleme concurențiale care sa justifice impunerea de reglementari specifice, la nivelul piețelor de gros corespunzatoare sau a piețelor cu amanuntul. Atāt īn prezent, cāt și īn orizontul de timp al analizei, piața serviciilor de acces la internet īn banda larga la puncte fixe se menține concurențiala, īn condițiile īn care utilizarea buclei locale la nivelul pieței de gros este nesemnificativa īn Romānia, concluzia ANCOM fiind ca nu este necesar a fi impuse reglementari la nivelul pietelor serviciilor de acces local la puncte fixe si, respectiv, serviciilor de acces central la puncte fixe.
Piața serviciilor de acces la internet īn banda larga la puncte fixe īn Romānia
Piața cu amanuntul analizata este dinamica, īn continua crestere, tarifele pentru internetul fix sunt, de regula, īn scadere, īn special pentru vitezele de transmisie superioare, īn timp ce vitezele de transmisie „best-effort” sunt īmbunatațite constant, utilizatorii finali fiind multumiti de accesibilitatea si calitatea serviciilor oferite.
O alta caracteristica a pieței din Romānia este gradul īnalt de inovare care genereaza o gama larga de produse și oferte variate de preț, la un nivel competitiv. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet īn banda larga la puncte fixe, īn special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puțin 100 Mbps, sunt printre cele mai scazute din Uniunea Europeana.
Totodata, īn Romānia, exista unul dintre cele mai ridicate grade de concurenta la nivel de infrastructuri, comparativ cu situatia din celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu un numar de peste 480 furnizori de servicii de acces la internet īn banda larga la puncte fixe īn anul 2019 și cu o structura a pieței foarte eterogena.
Chiar daca rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet īn banda larga la puncte fixe este relativ scazuta, acest lucru este cauzat de factori care nu țin de piața telecom, precum numarul redus de calculatoare personale, respectiv terminale care permit accesul la internet de acasa, la nivel de populatie, gradul redus de alfabetizare digitala, precum si nivelul scazut al venitului mediu pe cap de locuitor, īn special īn mediul rural.
Procesul de consultare publica

Proiectul de Poziție a ANCOM referitoare la revizuirea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice corespunzatoare serviciilor de acces local la puncte fixe si serviciilor de acces central la puncte fixe pentru servicii destinate publicului larg poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pāna la data de 13.07.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro