Comunicate de presă

Ziua Comunicațiilor, sarbatorita pe 17 mai, vine cu noi date privind veniturile din piata telecom, care au ajuns la 16 miliarde de lei în 2018

 16.05.2019

 

Valoarea sectorului telecom din România a crescut usor în 2018, cu 1%, ajungând la 16 miliarde de lei din punctul de vedere al veniturilor obtinute de furnizori, având o pondere de 1,7% din PIB-ul României. Pe parcursul anului 2018, potrivit datelor statistice prelucrate de ANCOM, în medie, fiecare român a generat un venit lunar de aproape 70 de lei pentru companiile care furnizeaza servicii de comunicații electronice, mai mare cu aproape 2% fața de media din 2017. Tragând linie de Ziua Comunicațiilor, putem spune ca în România avem o piața de telecomunicații concurențiala și sanatoasa, cu venituri în creștere de la un an la altul, care absoarbe tendințele mondiale în ce privește implementarea celor mai noi tehnologii”,a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
 
Venituri din retele si servicii de comunicatii electronice
Potrivit datelor raportate catre ANCOM de furnizorii activi pe piata comunicatiilor electronice din România, veniturile totale obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice au ajuns la 16,1 miliarde de lei, în crestere cu 1,3%. Exprimata în euro, valoarea pietei de comunicatii electronice a fost de 3,5 miliarde de euro în 2018.
Calculat per locuitor, venitul mediu lunar generat în sectorul telecom a fost de 69 lei în 2018, cu 2% mai mare fața de media din 2017, în timp ce venitul mediu lunar per gospodarie a fost de 179 de lei, în creștere anuala cu 1,3%.
Evolutia diferitelor categorii de venituri reflecta preferințele utilizatorilor finali, astfel ca veniturile din piața de internet, fix si mobil, au avut cea mai buna evolutie, crescând anual cu 12% (pâna la 4,8 miliarde de lei), în timp ce veniturile din telefonie fixa au ajuns la numai 1,5 miliarde lei, în scadere cu 10% fata de 2017. Veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, pâna la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobila au scazut cu 3,4%, fiind în valoare de 6,5 miliarde lei.
Chiar daca cele mai însemnate venituri sunt generate, în continuare, de telefonia mobila, ponderea acestora în totalul veniturilor din rețele si servicii de comunicații electronice scade cu 2 p.p, ajungând la 40%, în timp ce internetul mobil și fix câștiga tot mai mult teren de la un an la altul, ajungând sa detina o pondere de 30%, valoare în crestere cu 3 p.p fata de anul 2017.
În funcție de veniturile obtinute în 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 27%, principalul competitor 24%, urmatorul competitor 21%, ceilalți furnizori însumând 28%. 
 
Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.