Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

Utilizatorii din România plătesc lunar, în medie, 34 de lei pentru internetul fix

17.09.2015

 

Românii plătesc lunar, în medie, 34 de lei pentru serviciile de internet fix de acasă achiziţionate individual, conform unui studiu de piață comandat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Datele arată că 47% dintre cei chestionați plătesc o factură cu o valoare cuprinsă între 31 și 50 RON, 34% au de plătit lunar între 20 și 30 RON, în timp ce 11% dintre ei au o factură mai mică de 20 de RON. Doar 8% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că au un contract care depășește 51 RON.

 

Studiul a relevat faptul că, în 82% dintre gospodării, serviciile de internet fix au fost achiziţionate de la același furnizor împreună cu alte servicii de comunicaţii electronice (televiziune, telefonie fixă sau mobilă, internet mobil), aceştia plătind lunar pentru un astfel de pachet, în medie, 70 RON. Principalul motiv pentru care consumatorii preferă o ofertă la pachet în locul serviciilor separate este acela al costului total mai mic, serviciile în pachet fiind și mai ușor de utilizat și de plătit.
Marea majoritate a respondenţilor (85%) se declară mulțumită de conexiunea de internet fix pe care o are de la furnizorul actual, 77% dintre aceștia apreciind că pot contacta cu ușurință serviciul clienți atunci când au probleme cu conexiunea. În ceea ce privește viteza contractată, la nivel național, 20% dintre gospodării au viteze sub 50Mbps, în timp ce 43% au viteze contractate de peste 50Mbps, cea mai frecvent întâlnită viteză contractată fiind de 100 Mbps. Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi au declarat că nu cunosc viteza maximă precizată în contract. 46% din gospodăriile din mediul urban au viteze de peste 50 Mbps la conexiunea de internet fix, comparativ cu 32% în mediul rural.
Pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc, utilizatorii au la dispoziție Netograf.ro, un instrument independent, obiectiv și gratuit conceput de ANCOM.
În medie, conexiunile de internet fix din gospodării sunt utilizate de aproximativ 2,5 persoane, valoare aproape egală cu cea a numărului mediu de membri ai unei gospodării. 40% dintre utilizatorii de internet fix utilizează și servicii de internet mobil (prin telefonul mobil/smartphone, stick USB sau tabletă), 13% dintre aceştia declarând că nu folosesc internetul mobil atunci când se află acasă. Internetul mobil este preferat conexiunii fixe din gospodărie doar punctual, în anumite situaţii, de regulă când internetul fix nu funcţionează sau ocazional, pentru anumite activităţi (e-mail, browsing etc.).
Studiul de piață despre utilizarea de acasă a serviciilor de internet fix în rândul populaţiei României a fost realizat pentru ANCOM de Mercury Research și a fost folosit de Autoritate în analizele de piață derulate cu scopul de a evalua nivelul de concurență pe piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe. Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un eșantion de 1469 de persoane care au și folosesc conexiune de internet acasă, reprezentativ la nivel național pentru populația cu vârsta de peste 16 ani. Marja de eroare este de +/-2.6%, la un nivel de încredere de 95%.