Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

Toți cei 5 operatori ofertanți se califică la licitația pentru frecvențele din banda 3,4 - 3,8 GHz

12.10.2015


Comisia de licitaţie a anunţat astăzi că a validat toate cele cinci candidaturi primite în cadrul procedurii de licitaţie pentru obținerea licențelor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile 3410-3600 MHz şi 3600-3800 MHz, lansată de ANCOM pe 7 septembrie 2015. Operatorii interesați de aceste benzi și care s-au calificat pentru etapa următoare sunt 2K Telecom, Orange România, RCS&RDS, Societatea Națională de Radiocomunicații și Vodafone România.

După această primă etapă de analiză a dosarelor de candidatură depuse de către ofertanți, comisia de licitație va analiza ofertele depuse de fiecare candidat și va anunța modul de continuare a procedurii (dacă se impune organizarea rundelor primare de licitație sau nu, în funcție de raportul dintre cerere și ofertă).

În cadrul procedurii de selecție sunt disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 MHz alocate la nivel național în banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel național în banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani.

În aceste benzi, câștigătorii vor putea furniza la nivel național, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deținute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licențe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015.