Comunicate de presă

Sorin Grindeanu prezideaza Simpozionul Global al Reglementatorilor din cadrul ITU

09.07.2018

Preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, prezidează ediţia din acest an a Simpozionului Global al Reglementatorilor (GSR-2018), cel mai īnalt for mondial al autorităților de reglementare īn domeniul TIC. Evenimentul este organizat anual de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU).

Discuțiile se desfășoară pe parcursul a trei zile la Geneva, Confederația Elvețiană și au ca temă “Noi frontiere īn reglementare”. Programul include sesiuni de mese rotunde și dezbateri privind modul īn care transformarea digitală influențează viața oamenilor și determină lărgirea abordărilor de reglementare.

GSR reunește factori de decizie īn domeniul politicilor, reprezentanți ai autorităților de reglementare și membri ai industriei din īntreaga lume, care colaborează la definirea unor soluții de reglementare inovatoare pentru a aduce schimbări concrete īn viața oamenilor.

“De-a lungul anilor, Simpozionul Global al Reglementatorilor a oferit autorităților de reglementare și factorilor de decizie politică o platformă unică de dialog privind modul īn care politicile și reglementările pot contribui la maximizarea oportunităților oferite de noile tehnologii și modele de afaceri,” a declarat Houlin Zhao, Secretarul General al UIT. “Reglementatorii sunt faruri care luminează calea către creștere, dezvoltare și evoluție sustenabilă.”

“Transformarea digitală pe care o vedem pretutindeni este motorul unor schimbări majore pentru toți: prin apariția noilor tehnologii, domeniul TIC contribuie din ce īn ce mai mult la realizarea și funcționarea economiei globale,” a declarat Sorin Grindeanu, Președinte al GSR-2018. “Azi, mai mult ca niciodată, trebuie se ne angajăm cu toții īntr-un dialog global pentru a găsi soluții inovatoare de implementare a unor reglementări eficiente, bazate pe o colaborare nu numai la nivelul factorilor de decizie politică și al reglementatorilor din domeniu, ci și la nivelul diverselor sectoare.”

“Reglementarea este interfața invizibilă care facilitează și deschide mai multe oportunități īn interacțiunea dintre investitori, furnizorii de servicii și conținut și consumatori,” a declarat Brahima Sanou, Directorul Biroului de Dezvoltare din cadrul UIT. “Reglementatorii trebuie să creeze baze solide pe care transformarea digitală să se poată dezvolta la potențial maxim. Aceasta va fi ideea centrală la GSR-18.”

Printre punctele de discuție abordate la GSR-18 se numără:

  • Tehnologiile emergente īn slujba transformării digitale;
  • Inteligența Artificială pentru dezvoltare;
  • Noi frontiere īn reglementare;
  • Identitatea digitală la nivelul diverselor platforme;
  • Protecția datelor personale īntr-o economie bazată pe date inteligente (smart data);
  • Noi modele de investiții sustenabile.

Astăzi a fost organizat un Dialog Tematic cu privire la Inteligența Artificială, Internetul Lucrurilor și politici de securitate cibernetică – provocări și oportunități de reglementare.

De asemenea, pe parcursul GSR-18 va fi lansată o nouă inițiativă, “Seria Inteligența Artificială pentru dezvoltare”. Inițiativa are drept scop aprofundarea īnțelegerii și promovarea dialogului detaliat și a colaborării īntre factorii de decizie politică și reglementatori privind semnificația Inteligenței Artificiale și provocările politice și de reglementare care īncep să apară īn urma acestei evoluții.

Mai multe informații cu privire la desfășurarea GSR-2018 pot fi consultate aici.

ITU şi GSR

ITU, organizaţie interguvernamentală fondată īn 1865, este cea mai veche dintre agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi este unanim recunoscută drept cel mai important centru de expertiză şi singurul forum global īn domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Romānia fiind printre cei mai vechi membri ai Uniunii. Simpozionul Global al Reglementatorilor (GSR) este un eveniment anual organizat sub egida ITU, īncepānd cu anul 2000, care are ca obiectiv principal facilitarea schimbului de experienţă īntre reglementatori şi, respectiv, īntre aceştia şi reprezentanţii industriei mondiale de comunicaţii electronice. Īn fiecare an, GSR reuneşte aproximativ 600 participanţi din īntreaga lume – alături de autorităţile de reglementare participă reprezentanţi ai organismelor internaţionale, operatori de comunicaţii electronice, furnizori de reţele şi de echipamente de comunicaţii electronice, reprezentanţi ai mediului academic etc.

GSR promovează, de asemenea, un dialog dinamic al autorităților de reglementare din domeniul industriei, īntre autoritățile de reglementare, factorii de decizie politică, liderii din industrie și alți actori importanți īn domeniul TIC. Dialogul global al GSR oferă o platformă neutră pentru membrii sectorului ITU-D de a-și īmpărtăși opiniile cu privire la problemele majore cu care se confruntă sectorul TIC.