Comunicate de presă

Netograf: Romanii au experimentat viteze medii de download de 429,17 Mbps la internetul fix si de 30,54 Mbps la internetul mobil

25.11.2021

 

„Conform testelor efectuate de utilizatorii din România prin intermediul platformei Netograf, în prima jumatate a anului 2021, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download de 429,17 Mbps și upload de 279,83 Mbps, iar vitezele medii pentru internet mobil au fost de 30,54 Mbps (download) și 10,97 Mbps (upload), în creștere fața de anul trecut. Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor, fiind o platforma independenta și obiectiva, ce cuprinde aplicația web, aplicația pentru terminale fixe și aplicații mobile pentru Android și iOS”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședintele ANCOM.

Rezultatele au la baza aproximativ 95.000 de teste valide realizate prin intermediul Netograf.

În contextul pandemiei, rețelele fixe și mobile de acces la internet sunt foarte solicitate, prin tot ceea ce presupune școala online și mutarea muncii acasa. În situația în care aceeași conexiune la internet sau aceeași celula radio sunt folosite concomitent de mai mulți utilizatori, deși lațimea de banda totala a rețelei ramâne aceeași, rata de transfer se partajeaza la numarul de utilizatori simultani. Astfel, conectarea mai multor dispozitive la aceeași conexiune de internet sau la aceeași celula radio poate duce, în unele cazuri (de exemplu numar mai mare de utilizatori simultani fața de capacitatea rețelei, de regula în cazul rețelei mobile) la o performanța diminuata.

Statistici Netograf

Conform statisticilor colectate prin intermediul platformei Netograf, în prima jumatate a anului 2021, pentru cei mai mari 5 furnizori de internet fix, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download cu 42% mai mari, atingând nivelul de 429,17 Mbps și viteze medii de upload de 279,83 Mbps, în creștere cu aproximativ 77% fața de aceeași perioada a anului trecut. Tendința de creștere se înregistreaza și la nivelul vitezelor medii pentru internet mobil, în creștere cu aproximativ 30% la download, pâna la 30,54 Mbps și cu 7% la upload, atingând 10,97 Mbps fața de aceeași perioada a anului trecut.

În ceea ce privește viteza la internet a principalilor furnizori prezenți pe piața, Netograf arata ca furnizorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor urmatoarele viteze medii de download: Orange România – 48,45 Mbps, RCS & RDS – 15,19 Mbps, Telekom România Mobile Communications – 18,58 Mbps, Vodafone România – 27,83 Mbps. În ceea ce privește internetul fix furnizat prin cablu, au fost experimentate viteze medii dupa cum urmeaza: Nextgen Communications – 308,34 Mbps (download) și 294,67 Mbps (upload), Orange România – 857,62 Mbps (download) și 376,67 Mbps (upload), RCS & RDS – 388,37 Mbps (download) și 329,14 Mbps (upload), Telekom România Communications – 308,74 Mbps (download) și 213,4 Mbps (upload) și Vodafone România – 243,29 Mbps (download) și 27,81 Mbps (upload). Aceste statistici au rezultat în urma efectuarii unui numar de aproximativ 95.000 de teste valide realizate în cadrul Netograf în primele 6 luni ale acestui an.

Cum se utilizeaza Netograf?

Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor ce cuprinde aplicația web, aplicația pentru terminale fixe și aplicații mobile pentru Android și iOS. 

Aplicațiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS și Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android. De aici se pot instala pe terminalul mobil propriu pe baza contului aferent magazinului respectiv. Aplicația pentru terminale fixe se descarca și se instaleaza pe terminalul fix accesând linkul aferent de descarcare disponibil pe prima pagina a aplicației web.

Pentru a readuce în atenția utilizatorilor de servicii de acces la internet acest instrument, ANCOM deruleaza în prezent o campanie online de informare. Parte din aceasta campanie sunt doua tutoriale postate pe pagina YouTube ANCOM, aici, care descriu pas cu pas modul în care poate fi utilizata aplicația și chestionarul de pe pagina www.netograf.ro, „Încetul cu încetul se învața internetul”, ce cuprinde informații despre rolul ANCOM și utilitatea Netograf.

Bine de știut!

  •  În cazul serviciului de acces la internet prin rețele fixe, viteza depinde atât de calitatea liniei de acces, cât și de echipamentele utilizate (computer, firewall, sistem de operare, router/modem etc.). Astfel, pentru o conexiune mai rapida și mai fiabila, o opțiune este conectarea computerului direct la router prin cablu de rețea, în loc de accesarea prin WiFi.
  •  În ceea ce privește conexiunea la internet prin rețele mobile, este bine de știut ca nivelul de putere a semnalului poate influența calitatea serviciului de acces la internet. Totodata, propagarea semnalelor radio electrice poate fi perturbata de diferite obstacole, cladiri, denivelari accentuate ale solului și altele asemenea ce pot afecta recepția într-o anumita locație. Pentru a avea o calitate adecvata a serviciului de acces la internet, indicatorul grafic al puterii de semnal, afișat pe ecranul terminalului în mod obișnuit, trebuie sa aiba valoarea maxima.
  • Este recomandat ca utilizatorii sa afle de ce viteza de internet beneficiaza în realitate, prin realizarea de teste de viteza folosind platforma Netograf. Pentru a avea o imagine cât mai corecta, aceste teste trebuie realizate pe parcursul a câteva zile și la diferite ore ale zilei. Pentru a reclama furnizorului nefuncționarea serviciului la parametri optimi, utilizatorii trebuie sa consulte Procedura de soluționare a reclamațiilor și Procedura de masurare a parametrilor de calitate, ce se regasesc pe site-ul furnizorului. 
  • Atunci când exista diferențe importante, permanente sau care se repeta la intervale regulate între viteza proprie și performanța indicata de furnizor în contract, utilizatorii pot beneficia de remedii potrivit prevederilor legale și contractuale.

InfoCentru ANCOM

Detalii despre contractele încheiate cu furnizorii de servicii de acces la internet și despre calitatea acestor servicii sunt disponibile pe InfoCentru ANCOM.