Comunicate de presă

Muzeul de telecomunicatii al ANCOM, expus la Sun Plaza, Bucuresti

10.05.2021

 

Īn perioada 10 – 23 mai 2021, muzeul de telecomunicații al ANCOM este expus la mall-ul Sun Plaza din București, ca urmare a unui parteneriat īn cadrul inițiativei Pop Up Museum – Extra apropiere de muzee, un concept cultural neconvențional. Accesul este gratuit, iar mai multe informații sunt accesibile aici.

 

Muzeul de telecomunicații

Printre exponate se numără modele ale aparatelor telefonice fixe cu disc, aparate telefonice militare folosite īn al Doilea Război Mondial, precum şi modele de telefoane mobile din ofertele primilor operatori de servicii de telefonie mobilă din Romānia. Totodată, sunt expuse și aparate radio produse īn Romānia, dar și primele radiotelefoane și telefoane portabile. Expoziția cuprinde și modele de emițătoare pirat și telefoane DECT, a căror utilizare este interzisă īn Romānia deoarece pot cauza interferențe īn spectrul radio.

Muzeul de telecomunicații este o inițiativă a ANCOM, fiind lansat īn anul 2011 pentru a marca atunci aniversarea a două decenii de administrare modernă a spectrului de frecvențe radio īn Romānia. După data de 23 mai 2021, exponatele din cadrul muzeului de telecomunicații vor reveni la sediul ANCOM din strada Delea Nouă nr.2, sector 3, București, unde pot fi văzute de cei interesați.

17 mai - Ziua Comunicațiilor

Pe perioada expoziţiei de la Sun Plaza, se aniversează şi Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor. Ziua de 17 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale īn urmă cu 156 de ani odată cu semnarea la Paris, la 17 mai 1865, a primei Convenţii Internaţionale privind Telegrafia, ocazie cu care a fost creată Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT). Romānia este stat membru UIT īncă din 1866, iar īn prezent este membru al Consiliului UIT, pentru perioada 2018 – 2022, fiind la al şaptelea mandat consecutiv īn structura de conducere a organizaţiei internaţionale.