Comunicate de presă

Licitația pentru frecvențele din banda 3,4 - 3,8 GHz continua cu rundele de alocare

19.10.2015

 

Comisia de licitație pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio īn benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz anunța ca, odata cu finalizarea rundei suplimentare organizate astazi, au fost stabilite ofertele și ofertantii cāstigatori. Conform ofertelor depuse pāna īn prezent, operatorii participanți vor trebui sa plateasca catre bugetul de stat taxe īn valoare de peste 9 milioane de euro.
Īn data de 26 octombrie 2015 vor avea loc rundele de alocare īn care operatorii pot licita pentru o anumita poziție dorita īn interiorul benzii de frecvențe, aferenta blocurilor abstracte cāștigate īn urma licitației. Pentru o repartizare preferențiala īn banda, īn cadrul rundei de alocare, operatorii ofertanți trebuie sa depuna o oferta īn care sa indice suma pe care sunt dispuși sa o achite pentru alocarea preferata a blocurilor cāștigate.
Dupa finalizarea licitației, comisia va anunța ofertanții cāștigatori, numarul de blocuri adjudecat de fiecare participant, precum și cuantumul total final al taxelor de licența ce vor trebui sa le achite la bugetul statului pentru drepturile de utilizare obținute.
Operatorii care participa la licitație sunt: 2K Telecom S.R.L., Orange Romānia S.A., RCS&RDS S.A., Societatea Naționala de Radiocomunicații S.A. și Vodafone Romānia S.A.
Īn cadrul procedurii de selecție au fost disponibile 16 blocuri pereche de largime 2x5 MHz alocate la nivel național īn banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel național īn banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra īn vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani.
Īn aceste benzi, cāștigatorii vor putea furniza la nivel național, printre altele, servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.

 

Īn prezent, īn banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt īn vigoare sapte licente deținute de societatile Orange Romānia, UPC Romānia, Vodafone Romānia si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). Īn banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de banda larga). Toate aceste opt licențe sunt valabile pāna la data de 31 decembrie 2015.