Evenimente

Baza de date centralizata care sustine implementarea portabilitatii numerelor în România va putea fi testata de operatori începând cu 5 mai 2008

Astazi, 16 aprilie 2008, la sediul ANRCTI, a avut loc o întrunire a reprezentantilor ANRCTI si ai UTI Systems cu operatorii  de servicii de telefonie fixa si mobila, în scopul informarii acestora cu privire la finalizarea proiectului de realizare a bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor. Cu aceasta ocazie s-a stabilit calendarul de lucru pentru perioada ramasa pâna la implementarea efectiva a portabilitatii numerelor în data de 21 octombrie 2008.

Furnizorii au fost informati ca, din data de 5 mai 2008, sunt invitati sa participe la testarea bazei de date, atât prin interfata grafica, cât si prin interfata automata cu baza de date. Testele se vor desfasura în perioada 5 - 31 mai 2008, data acordarii acceptantei functionarii bazei de date. Pentru prezentarea procedurii de testare, în data de 5 mai 2008, reprezentanti ai ANRCTI si ai UTI vor organiza o sesiune de training dedicata reprezentantilor operatorilor. Trainingul va avea loc la sediul central al ANRCTI.

Pentru implementarea cu succes a portabilitatii numerelor, în perioada 31 mai – 1 octombrie 2008 se va desfasura o serie de teste de interoperabilitate a bazei de date centralizate cu sistemele IT proprii furnizorilor, teste care se vor desfasura cu sprijinul UTI Systems pentru ca, în data de 21 octombrie 2008, serviciul de portabilitate a numerelor sa fie accesibil tuturor utilizatorilor de servicii de telefonie fixa si mobila.

Baza de date a fost realizata în cadrul proiectului PHARE “Asistenta pentru ANRC în vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”, proiect de achizitii finantat în proportie de 75% de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2005 – „Facilitati pentru actiuni speciale” si de catre ANRCTI (25%).