Comunicate de presă

GSR-18, prezidat de Sorin Grindeanu, adopta Recomandarile privind bunele practici referitoare la noile frontiere în reglementare

16.07.2018
 
Mai mult de 600 de participanți din peste 120 de țari, inclusiv miniștri, reprezentanți ai autoritaților de reglementare, ai sectorului privat și instituții academice s-au întâlnit la Geneva, în perioada 9 - 12 iulie, pentru a participa la Simpozionul Global al Reglementatorilor din cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor – UIT (GSR-18).
 
GSR, cel mai mare eveniment din domeniu care aduna laolalta reprezentanți ai autoritaților de reglementare și specialiști din sectorul public și privat, a fost prezidat în acest an de Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
 
"Modul în care ne raportam la transformarea digitala globala va fi o provocare definitorie a secolului XXI", a declarat Houlin Zhao, Secretarul General al UIT. "Simpozionul Global al Reglementatorilor contribuie la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la necesitatea unor politici eficiente și susținute care sa creeze un mediu favorabil pentru a promova rolul crucial al TIC în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila".
 
Un rezultat esențial al GSR din fiecare sunt Recomandarile cu privire la noile frontiere în reglementare, adoptate de autoritațile de reglementare participante, care ajuta la:
  • Stimularea potențialului tehnologiilor emergente pentru transformarea digitala;
  • Modele de afaceri și de investiții pentru a sprijini transformarea digitala;
  • Abordari politice și de reglementare pentru inovarea continua și progres.
 „Recomandarile cu privire la noile frontiere în reglementare adoptate în cadrul GSR-18 sunt repere importante pe care reglementatorii din toate regiunile le contureaza împreuna în fiecare an și se raporteaza la ele ca modele la nivel internațional", a spus Sorin Grindeanu în închiderea evenimentului. "Noile recomandari ne vor permite sa reacționam la schimbarile din domeniu și sa raspundem nevoii continue de a asigura o infrastructura de comunicații sigura și fiabila, precum și sa protejam consumatorii și sa menținem încrederea în serviciile de comunicații".
 
Simpozionul trateaza o gama variata de subiecte, inclusiv tehnologiile emergente pentru transformarea digitala, inteligența artificiala, noi frontiere în reglementari, identitatea digitala pe diferite platforme, protecția datelor personale într-o economie bazata pe informații inteligente și pe noi modele de investiții sustenabile.
 
"Traim într-o epoca de transformare digitala care schimba fundamental economia și societatea și îmbunatațește furnizarea de servicii în multe sectoare", a declarat Brahima Sanou, Directorul Biroului de Dezvoltare din cadrul UIT. "Mesajul întâlnirii este ca sunt necesare politici inovatoare și masuri de reglementare pentru a raspunde schimbarilor din sectorul telecomunicațiilor, pentru a asigura accesul nemijlocit și sigur și pentru a încuraja utilizarea serviciilor digitale. Trebuie sa ținem pasul cu evoluțiile tehnologice și sa abordam noi reglementari. "
 
Ediția din anul 2019 a Simpozionului Global al Reglementatorilor va avea loc în Vanuatu.