Comunicate de presă

Evită cheltuielile mari la utilizarea internetului īn roaming. Alege un plafon financiar!

02.04.2015

 

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) readuce īn atenția utilizatorilor care călătoresc īn străinătate faptul că au dreptul să beneficieze de un „plafon la utilizarea serviciului de internet mobil īn roaming. Dacă utilizatorii nu aleg un alt plafon disponibil īn oferta comercială, dar nici nu renunță īn mod expres la plafonul implicit, operatorii trebuie să aplice pragul-limită de 50 de euro pentru consumul de date īn roaming.

 
Īn cazul serviciilor de date utilizate īn roaming, aveți posibilitatea să vă alegeți unul dintre plafoanele financiare disponibile īn ofertele comerciale ale furnizorilor proprii. Pentru a evita șocul facturilor mari rezultate din utilizarea serviciilor de date īn străinătate, dacă nu ați optat explicit pentru un alt plafon din oferta comercială sau nu ați renunțat īn mod expres la plafonul implicit, operatorii au obligația să vă aplice automat plafonul financiar implicit, a cărui valoare este de 50 euro/lună (fără TVA) sau un plafon exprimat īn volum de date a cărui valoare nu depășește 50 de euro/lună (fără TVA).
Dacă nu doriți aplicarea plafonului financiar implicit pentru utilizarea datelor īn roaming, trebuie să solicitați furnizorului propriu dezactivarea acestuia. Pentru siguranță, recomandăm să verificați īn contractul de furnizare a serviciilor de telefonie și internet mobil dacă ați bifat opțiunea de renunțare la aplicarea unui astfel de plafon.
Chiar și īn situația īn care ați optat pentru renunțarea la plafonul implicit, la īncheierea contractului sau ulterior, sau īn situația īn care ați decis să renunțați la plafonul ales, puteți oricānd să īl reactivați printr-o solicitare transmisă furnizorului propriu. Īn urma primirii acestei solicitări, furnizorul este obligat să activeze plafonul ales de utilizator īn termende o zi lucrătoare de la primirea cererii, fără a impune condiții sau restricții legate de alte elemente ale abonamentului.
Indiferent de plafonul pentru care optați, operatorii au obligația să vă avertizeze, prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, atunci cānd valoarea consumului īnregistrat atinge 80% din plafonul implicit financiar sau de volum maxim, precum și atunci cānd valoarea stabilită prin plafon este consumată. Mesajul care atenționează cu privire la consumarea cantității de trafic incluse īn plafon trebuie să vă informeze și cu privire la procedura pe care trebuie să o urmați pentru a putea beneficia īn continuare de servicii de date īn roaming, dacă doriți.
Regulile privind stabilirea plafoanelor pentru utilizarea serviciului de date īn roaming se aplică atāt īn statele din Uniunea Europeană, cāt și īn afara granițelor UE, cu condiția ca īn acest din urmă caz operatorul rețelei din țara din afara Uniunii Europene pe care o vizitați să permită furnizorului de servicii de roaming să monitorizeze īn timp real utilizarea serviciilor de către clientul său.
Īn plus, dacă doriți să evitați accesarea involuntară a serviciilor de date īn roaming sau nu doriți să utilizați serviciile de date īn roaming, puteți face setările corespunzătoare pe telefonul/tableta utilizată.
ANCOM le recomandă utilizatorilor să analizeze oferta furnizorului propriu īnainte de a pleca īn călătorie și să se asigure că planul tarifar ales se potrivește cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. De asemenea, īn situația īn care decid să renunțe la activarea oricărui tip de plafon pentru utilizarea datelor īn roaming, utilizatorii sunt sfătuiți să se asigure că au luat această decizie īn cunoștință de cauză, că i-au cerut īn prealabil furnizorului informații cu privire la tarifele aplicabile, precum și că sunt la curent cu volumul de date consumat de diferitele tipuri de activități online.
Pentru a compara toate tarifele de telefonie și internet disponibile pe piață īn acest moment, inclusiv cele pentru servicii de date īn roaming, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.
Mai multe informaţii privind utilizarea şi costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagina de internet a Autorităţii, aici.
 
Informaţii statistice ANCOM
Īn al treilea trimestru al anului 2014, conform datelor statistice publicate de ANCOM aici, utilizatorii din Romānia care au folosit serviciile de date īn roaming īn ţările membre UE/SEE au consumat peste 71 milioane MB, īn timp ce consumul pentru utilizatorii care au călătorit īn țările din afara UE/SEE a fost de peste 3 milioane MB.
Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator romān de internet mobil care folosește planul tarifar standard și călătorește, de exemplu, chiar şi īn ţările vecine sau īn destinaţii turistice „tradiţionale”, cum ar fi Turcia, Moldova, Muntenegru sau Serbia, plătește tarife īntre 5-13 Euro/MB pentru transferul de date. Comparativ, īn cazul deplasărilor īn țările din Uniunea Europeană, unde există reglementări referitoare la tariful maxim pe care īl pot percepe operatorii, utilizatorii romāni plătesc maximum 0,248 euro/MB, īn cazul utilizării planului tarifar standard (Eurotarif).
 
Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini īn alegerea şi folosirea acestor servicii. Informațiile se referă īn principal la īncheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. Īn plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.