Comunicate de presă

Din 10 septembrie, īncep rundele primare īn licitaţia de spectru

23.08.2012

 
 
Īn urma analizării ofertelor iniţiale depuse de cei cinci operatori īn cadrul licitaţiei de spectru, Comisia anunţă că se impune organizarea rundelor primare īntrucāt cererea iniţială agregată a celor cinci ofertanţi depăşeşte numărul de blocuri disponibile īn cel puţin o bandă. Astfel, licitaţia propriu-zisă va debuta la data de 10 septembrie 2012, pentru ca rezultatele finale să fie anunţate īn cursul lunii octombrie. Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romānia, RCS & RDS şi Vodafone Romania.
Īn prima rundă primară preţul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitaţie de ANCOM va fi egal cu preţul de pornire pentru respectiva categorie. Fiecare ofertant este invitat să depună o ofertă indicānd numărul de blocuri din fiecare categorie pentru care doreşte să liciteze. La īncheierea fiecărei runde primare se centralizează toate ofertele primite, iar dacă īn runda respectivă cererea depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile īn una sau mai multe categorii, se organizează o nouă rundă primară. Īn cazul īn care se vor organiza mai multe runde primare, preţul pentru un bloc īn benzile īn care există cerere excedentară va fi crescut şi comunicat ofertanţilor. Rundele primare se īncheie după o rundă īn care cererea de blocuri nu mai depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.
După rundele primare, licitaţia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare dacă īn urma rundelor primare rămān blocuri de frecvenţe nealocate şi se va īncheia cu runda de alocare īn care operatorii pot licita pentru locul dorit īn bandă.
ANCOM scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor īn benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară cānd īn Romānia licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
Īn cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile pānă īn aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile pānă īn aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de cāte 5 MHz, dintre care 6 sunt īn banda de 800 MHz, 7 īn banda de 900 MHz, 15 īn banda de 1800 MHz şi 14 īn banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de cāte 15 MHz īn banda de 2600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu īncepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz īn banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz īn banda de 1800 MHz, resurse care sunt īn marea lor majoritate folosite īn prezent de Orange şi Vodafone.
Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărāre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc īn banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche īn banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro īn banda de 900 MHz şi 0,8 milioane īn banda de 1800 MHz.