Comunicate de presă

De mâine, se plafoneaza tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile și SMS-urile din România catre alte state din SEE

14.05.2019
 
Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile efectuate si SMS-urile transmise din România catre numere din orice alt stat din Spațiului Economic European (din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) nu vor putea depași 0,19 euro/minut (fara TVA) și 0,06 euro/SMS (fara TVA). Plafonarea este stabilita de o reglementare europeana care intra în vigoare începând cu data de 15 mai 2019.
 
Tarifele plafonate
Plafoanele se aplica doar apelurilor și SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor incluse în abonamente/(extra)opțiuni. Totuși, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse în abonamente/(extra)opțiuni, tarifele aplicabile trebuie sa respecte plafoanele reglementate.
Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile și SMS-urile catre numere cu tarif special din SEE ar putea depași valoarea plafoanelor reglementate pentru ca în acest caz tarifele conțin și alte costuri decât cele aferente comunicațiilor (de exemplu, costul serviciului de conținut oferit la respectivul numar).
De asemenea, furnizorii pot propune oferte alternative care sa contina apeluri sau SMS-uri atât în SEE cât si în afara SEE, la tarife mai ridicate decât plafoanele reglementate pentru SEE. Aceste oferte alternative trebuie însa sa fie alese în mod expres de consumatori. În plus, consumatorii au dreptul sa revina, în mod gratuit, la plafoanele reglementate pentru apelurile și SMS-urile catre numere din SEE în cazul în care au ales o oferta alternativa pentru serviciile de comunicații internaționale.   
 
Unde se aplica
Tarifele plafonate se aplica pentru apelurile și SMS-urile din România catre alte state membre ale Uniunii Europene, precum și catre Norvegia, Islanda și Liechtenstein, de asemenea, acestea fiind valabile, inclusiv, pentru apelurile și SMS-urile din România catre anumite teritorii europene „îndepartate”, respectiv catre Guyana Franceza, insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, precum și catre insulele Åland. Reglementarea europeanase aplica, deocamdata, inclusiv pentru apelurile și SMS-urile din România catre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv catre Gibraltar.
 
Apelurile și SMS-urile internaționale în interiorul SEE
Apelurile și SMS-urile internaționale în interiorul SEE sunt diferite de „Roam like at home” (RLAH). În primul caz, utilizatorul efectueaza apeluri sau transmite SMS-uri, atunci când se afla în statul de unde a achiziționat abonamentul/cartela preplatita, catre destinații (numere) din oricare alt stat din SEE. În cazul „Roam like at home” utilizatorul beneficiaza de servicii de comunicații electronice atunci când calatorește în alt stat din SEE decât cel din care a achiziționat abonamentul/cartela preplatita. OAREC (Organismului autoritaților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice) a realizat un videoclip în care explica diferența între apelurile și SMS-urile internaționale în interiorul SEE și „Roam like at home”.