Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Evenimente

 

“Reforma reglementarii comunicatiilor: în cautarea strategiei câstigatoare“

Conferinta internationala ANRCTI

13 noiembrie 2007

Novotel Bucharest City Centre Hotel, Bucuresti

 

 

 

 

_______________________________________________________________

 

Anul 2007 a adus importante provocari pentru ANRCTI, de la extinderea atributiilor sale pentru a acoperi si problematica spectrului de frecvente, pâna la reanalizarea conditiilor concurentiale pe segmente de piata esentiale, în conditiile obligatiilor ce revin României ca stat membru al Uniunii Europene. Aceasta conferinta ne ofera ocazia perfecta de a prezenta rezultatele unui an de investigatie, analiza si reflectie, sub forma primului document oficial de pozitie privind strategia reglementarii sectorul comunicatiilor electronice din România pâna în anul 2010.

 

Acest eveniment se produce pe fundalul unor aprinse dezbateri pe plan national. Lansarea consultarii publice pe marginea revizuirii regimului interconectarii cu operatorii de retele fixe creeaza ocazia stabilirii unei politici clare de reglementare a interconectarii, absolut necesara în contextul accelerarii fenomenului de convergenta a tehnologiilor si a unei concurente directe tot mai puternice între operatorii de retelele fixe si operatorii de retele mobile, operatorii mobili câstigând din ce în ce mai mult teren pe piata telefoniei fixe. De asemenea, dezvoltarea retelelor de acces de tip NGN, care limiteaza tot mai mult clasicul acces neconditionat la bucla locala, a agitat spiritele în tabara operatorilor alternativi, care reclama remedii îmbunatatite, mai eficiente, adaptate la noua realitate tehnologica. În ciuda nevoii de a asigura capacitatea competitiva pe termen lung a companiilor care îsi bazeaza modelul de afaceri pe utilizarea retelei de acces a altui operator, se pune din ce în ce mai acut problema prioritatii care trebuie acordata concurentei bazate pe servicii pe o piata marcata de preferinta clara pentru construirea de infrastructuri alternative.

 

Totodata, conferinta ANRCTI are loc, nu întâmplator, într-un moment esential al procesului de revizuire a cadrului de reglementare european pentru comunicatii electronice, ceea ce creeaza un context adecvat de reflectie asupra obiectivelor finale ale procesului de reglementare si a impactului acestuia asupra necesitatii de a maximiza investitiile si de a promova competitivitatea sectorului european de comunicatii electronice la nivel global. Dezbaterile din cadrul conferintei vor aborda necesitatea unei viziuni unice europene asupra politicii si a obiectivelor strategice ale reglementarii. Participantii vor analiza un studiu de caz extrem de important si de actual: strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din România pâna în anul 2010, elaborata în urma unui an întreg de consultare cu industria si de analiza aprofundata a pietei românesti de comunicatii, una dintre cele mai interesante si mai dinamice din întreaga Uniune Europeana.

 

Pe lista vorbitorilor invitati se afla reprezentanti ai Comisiei Europene, mari grupuri de comunicatii din Europa, reprezentanti la nivel înalt ai unor autoritati de reglementare de marca din state membre ale Uniunii Europene, precum si responsabili de notorietate ai diviziilor de reglementare din cadrul unor importanti operatori de comunicatii din Europa, care detin si prim-planul pietei din România. Printre vorbitori se numara dl. Panagis Vourloumis, Chairman & CEO, OTE Grecia, dl. Ian Gray, CEO Central and Eastern Europe, Vodafone Group, dl. Hubertus von Roenne, Director, Strategic Deal Management BT Global Services si membru al consiliului ECTA, dl. Richard Moat, CEO Orange România, dl. Yorgos Ioannidis, CEO, Romtelecom, dna Paraskevi Michou, Seful Unitatii Proceduri Asociate Masurilor Nationale de Reglementare, Directoratul General pentru Societate Informationala si Media (DG INFSO), Comisia Europeana, dna. Gabrielle Gauthey, membru al Consiliului Director al ARCEP (Franta), dl. Ian Hargreaves, Senior Partner în cadrul Consiliului Director al Ofcom (Marea Britanie), dl. Daniel Pataki, Presedinte al Grupului Reglementatorilor Europeni 2008 si Presedinte al NCAH (Ungaria), Prof. Martin Cave, Director Centre for Management under Regulation la Warwick Business School (UK), dl. Konstantinos Ploumpis, Director General Reglementari, OTE Grecia, dl. Luc Herminjard, Vicepresedinte Reglementari, Orange – France Telecom Group, dl. Paul Ryan, Director Politici Publice, Vodafone Group, dl. Chris Hutchins, Director Politici Publice, Liberty Global, dna. Eirini Nikolaidi, Consilier Juridic Sef – Director General pentru Concurenta, Divizia Juridica si de Reglementari, Cosmote, Grecia.