Comunicate de presă

Conditiile si tarifele de acces la canalizatia subterana pentru retele publice de comunicatii electronice din Targu Mures, aprobate de ANCOM

25.06.2020

 

ANCOM a comunicat Primăriei Municipiului Tārgu Mureș decizia prin care au fost aprobate condițiile tehnice și economice pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică realizată de către municipalitate. Prin Decizia ANCOM nr. 554/2020 au fost aprobate tarifele și celelalte condiții de acces incluse īn regulamentul de acces, precum și īn modelul contractului şi al cererii de acces la canalizația subterană a municipiului Tārgu Mureș.

Condițiile tehnice și economice de acces la infrastructura municipiului Tārgu Mureș

Canalizația subterană destinată instalării rețelelor publice de comunicații electronice din municipiul Tārgu Mureș este realizată din fonduri proprii ale municipalității.

Primăria Municipiului Tārgu Mureș acordă tuturor furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice aceleași condiții de acces și utilizare a infrastructurii subterane. Accesul se acordă la solicitarea furnizorilor, īn urma unei analize și a planificării modului de ocupare a spațiului disponibil, urmărindu-se utilizarea optimă și judicioasă a spațiului din canalizație.

Īn măsura īn care sunt īndeplinite condițiile pentru acordarea accesului īn infrastructura subterană, Primăria Municipiului Tārgu Mureș īncheie cu furnizorii contracte de acces prin care se stabilesc condițiile, urmānd ca instalarea rețelelor să se facă sub supravegherea reprezentanților autorității publice locale.

Tarife

Tarifele propuse de Primăria Municipiului Tārgu Mureș cu scopul de a īncuraja investițiile eficiente īn infrastructura necesară furnizării serviciilor de acces la internet īn bandă largă sunt:

ü  0,36 lei/ml/an pentru serviciul de īnchiriere a spațiului aferent unui cablu cu diametrul de 10 mm, amplasat īn canalizația municipală;

ü  pentru cablurile cu diametrul exterior diferit de 10 mm, amplasate īn canalizația municipală, tariful menționat mai sus se va modifica proporțional cu diametrul acestora.

Tarifele se aplică īn funcție de lungimea reală a cablurilor și/sau tubetelor care fac obiectul accesului, nu includ TVA și vor fi indexate anual cu rata inflației.

Obligațiile municipalității Tārgu Mureș

Municipalitatea are obligația să publice, pe pagina de internet proprie, toate informațiile esențiale despre infrastructura fizică subterană de comunicații electronice (amplasarea, disponibilitatea spațiului īn canalizație) și să actualizeze aceste informații ori de cāte ori este nevoie.

Īn cazul respingerii cererii de acces, Primăria Municipiului Tārgu Mureș are obligația de a comunica solicitantului motivele obiective care au determinat luarea acestei decizii, īntr-un termen de 15 zile.

O altă obligație a autorității locale se referă la asigurarea continuității furnizării serviciilor de acces la infrastructura fizică, īntreruperea furnizării serviciilor fiind acceptată doar īn situații temeinic justificate.