Comunicate de presă

Condiţiile de acces pe proprietatea publică au început să fie transmise către ANCOM

07.08.2013

 
Conform Legii nr.154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, regiile autonome şi instituţiile publice, inclusiv autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, precum şi orice alte entităţi care exercită dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publică a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a stabili şi publica condiţiile de acces în termen de 30 de zile de la data primirii primei cereri de acces sau în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii infrastructurii, în cazul lucrărilor de acces realizate sau a cererilor de acces depuse înainte de data intrării în vigoare a actului normativ amintit. O copie a acestor condiţii de acces trebuie transmisă în cel mai scurt timp posibil către ANCOM.
Pentru a centraliza documentele privind condiţiile de acces pe proprietatea publică, ANCOM a creat şi a publicat pe pagina proprie de internet o aplicaţie on-line, aşa cum prevede Legea infrastructurii. Aplicaţia permite interogarea unei baze de date care va fi completată şi actualizată permanent, pe măsură ce entităţile publice care exercită dreptul de administrare asupra imobilelor din proprietatea publică a statului trimit copii ale documentelor ce conţin condiţiile de acces. Aplicaţia este disponibilă aici, iar baza de date conţine deja primele 11 documente.
Aplicaţia permite utilizatorilor să caute informaţii privind condiţiile de acces pe proprietatea publică după mai multe criterii, cum ar fi: elementul de infrastructură pentru care se oferă accesul (de exemplu, stâlp, teren), tipul de entitate publică ce acordă dreptul de acces (de exemplu, Consiliu local sau judeţean), precum şi localitatea în care se acordă accesul.
„Baza de date cu condiţiile de acces pe proprietatea publică va înlesni dezvoltarea de reţele pe elementele de infrastructură deţinute de stat în condiţii de transparenţă, obiectivitate şi nediscriminare. Condiţiile oferite primului furnizor de comunicaţii care a solicitat accesul pe o proprietate publică trebuie oferite şi celorlalţi furnizori, când este vorba despre instalarea unor elemente de reţea şi infrastructură similare pe aceeaşi proprietate. Pentru ca baza de date să conţină toate aceste informaţii, am început dialogul cu autorităţile publice de la nivel local şi central, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai ANCOM în implementarea  acestei legi”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Date fiind schimbările majore pe care le aduce legea în privinţa accesului pe proprietăţi şi a utilizării partajate a infrastructurii, ANCOM a demarat o amplă campanie de informare, în cadrul căreia a avut loc o serie de întâlniri între reprezentanţii entităţilor publice locale din întreaga ţară şi reprezentanţi ai Autorităţii, pentru ca aceştia să se informeze şi să-şi clarifice aspecte concrete ale implementării acestui act normativ şi totodată să ofere Autorităţii informaţii cu privire la specificul aplicării acestei legi la nivel local.
Totodată, pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor interesaţi, Autoritatea a creat o secţiune dedicată pe pagina sa de internet, denumită Legea infrastructurii, care structurează prevederile legii în funcţie de categoria de public pe care o vizează – furnizori de reţele de comunicaţii electronice, autorităţi publice, proprietari/asociaţii de proprietari şi deţinători de infrastructură.