Comunicate de presă

Cererea nu depășește oferta īn licitația pentru frecvențele din banda 3,4 - 3,8 GHz

16.10.2015


Īn urma analizei ofertelor inițiale depuse de cei cinci candidați īn cadrul licitației pentru obținerea licențelor de utilizare a frecvenţelor radio īn benzile 3410-3600 MHz şi 3600-3800 MHz, comisia de licitație a ANCOM anunță că cererea nu depășește oferta īn niciuna dintre benzi și că fiecare operator și-a adjudecat numărul de blocuri solicitate prin oferta inițială. Procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio va continua cu runda suplimentară de licitație și cu rundele de alocare.

Luni, 19 octombrie 2015, se va desfășura o rundă suplimentară de licitație pentru blocurile de frecvențe rămase neadjudecate.  La această rundă suplimentară pot participa toţi ofertanţii care vor dori să prezinte o ofertă pentru unul sau mai multe dintre blocurile neadjudecate, precum şi suma pe care sunt dispuși să o achite pentru achiziționarea acestora.

Licitaţia se va īncheia cu rundele de alocare, īn care operatorii pot licita pentru o anumită poziție dorită īn interiorul benzii de frecvențe, aferentă blocurilor abstracte cāștigate īn urma licitației. Pentru o repartizare preferențială īn bandă, īn cadrul rundei de alocare, operatorii ofertanți trebuie să depună o ofertă īn care să indice suma pe care sunt dispuși să o achite pentru alocarea preferată a blocurilor cāștigate.

După finalizarea licitației, comisia va anunța numărul de blocuri adjudecat de fiecare ofertant, precum și taxele de licență pe care aceștia vor trebui să le achite pentru drepturile de utilizare respective.

Operatorii care participă la licitație sunt: 2K Telecom, Orange Romānia, RCS&RDS, Societatea Națională de Radiocomunicații și Vodafone Romānia.

Īn cadrul procedurii de selecție sunt disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 MHz alocate la nivel național īn banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel național īn banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra īn vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani.

Īn aceste benzi, cāștigătorii vor putea furniza la nivel național, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

Īn prezent, īn banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt īn vigoare şapte licenţe deținute de societăţile Orange Romānia, UPC Romānia, Vodafone Romānia şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). Īn banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licențe sunt valabile pānă la data de 31 decembrie 2015.