Comunicate de presă

BEREC avanseaza īn demersurile privind monitorizarea aspectelor ce țin de neutralitatea rețelei și comunicațiile mobile īn viitor

11.10.2017

Cu ocazia sesiunilor ultimei reuniuni plenare, BEREC a hotarāt lansarea unei serii de  consultari publice privind: un raport īn care se analizeaza impactul piețelor serviciilor de conținut, respectiv al echipamentelor asupra pieței telecom, un raport preliminar privind monitorizarea acoperirii cu servicii mobile īn perspectiva elaborarii unei poziții comune și Programul de lucru al BEREC pentru anul 2018. De asemenea, īn cadrul reuniunii, BEREC a hotarāt sa elaboreze un instrument comun de masurare a neutralitații rețelei care poate fi folosit prin aderarea voluntara la acesta și a adoptat o Declarație la nivel īnalt privind competențele autoritaților naționale de reglementare, īn lumina recentelor discuții privind cadrul de reglementare īn curs de revizuire.

 
BEREC demareaza activitațile privind monitorizarea acoperirii cu servicii mobile și prezinta soluții pentru facilitarea conectivitații īn zonele care prezinta dezavantaje
Īncurajarea conectivitații și a inovarii īn Europa ramāne un obiectiv cheie al BEREC īn acest an. Īn scopul īndeplinirii acestui obiectiv, BEREC a discutat și a aprobat spre consultare publica un proiect de raport BEREC/RSPG privind facilitarea conectivitații īn ‘zonele-problema’ care ofera o prezentare detaliata și comparativa a inițiativelor de facilitare a conectivitații la rețele mobile īn ‘zonele-problema’, īn care operatorii pot ezita sa dezvolte rețele. Consultarea publica va fi lansata imediat ce raportul este adoptat de catre RSPG.
BEREC a aprobat, de asemenea, pentru consultare publica, un raport preliminar īn vederea elaborarii unei poziții comune privind monitorizarea acoperirii cu servicii mobile. Acest raport preliminar identifica modul īn care unele autoritați de reglementare europene realizeaza masurarea acoperirii cu servicii mobile și publicarea harților de acoperire și ofera o descriere la nivel general a caracteristicilor esențiale pentru furnizarea informațiilor privind acoperirea cu servicii mobile catre consumatori. Īn urma consultarii publice, BEREC va porni de la contribuțiile primite și va īntreprinde demersuri subsecvente pentru pregatirea unei Poziții comune privind acoperirea cu servicii mobile. Consultarea publica privind raportul preliminar se va desfașura īn perioada 11 octombrie - 8 noiembrie 2017.
 
BEREC inițiaza elaborarea unui instrument de masurare a neutralitații rețelei cu posibilitatea aderarii voluntare la acesta
Īn efortul sau continuu de a asigura un mediu deschis īn īntreaga Europa, BEREC a decis sa elaboreze un instrument de masurare cu posibilitatea de aderare voluntara la acesta. Scopul acestui demers este acela de a ajuta autoritațile de reglementare și utilizatorii finali sa  masoare calitatea serviciilor de acces la internet furnizate la puncte fixe și mobile și de a detecta practicile de management al traficului potențial ilegale, cum ar fi blocarea sau īngreunarea funcționarii anumitor aplicații. Īn lunile urmatoare va fi pregatita o licitație care se dorește a fi lansata īn primul trimestru al anului 2018. Un raport conținānd specificații privind asemenea instrumente a fost aprobat, de asemenea, pentru publicare.
La reuniunea plenara, BEREC a mai aprobat și Metodologia de evaluare a reglementarilor privind neutralitatea rețelei. Documentul a fost elaborat pe baza unor practici de reglementare recunoscute ca fiind eficiente, ca și al īndrumarilor BEREC privind monitorizarea calitații serviciului de acces la internet. Metodologia este elaborata pentru a ajuta autoritațile de reglementare īn implementarea Ghidului BEREC privind neutralitatea rețelei.
Pentru a explica rolul prezent și viitor al BEREC īn implementarea regulilor privind neutralitatea rețelei, BEREC a lansat un clip video.
 
Internetul deschis: BEREC analizeaza impactul piețelor serviciilor de conținut, respectiv al echipamentelor asupra pieței europene a serviciilor de comunicații electronice fixe și mobile
Pentru īndeplinirea obiectivului esențial de asigurare a unui mediu deschis, BEREC a adoptat un proiect de raport privind impactul piețelor serviciilor de conținut, respectiv al echipamentelor asupra pieței europene a serviciilor de comunicații electronice fixe și mobile care rezuma abordarile adoptate de catre autoritațile de reglementare naționale și de catre autoritațile care supravegheaza concurența pentru remedierea eventualelor derapaje concurențiale īn acest domeniu. BEREC a adoptat raportul spre consultare publica, invitānd entitațile interesate sa transmita puncte de vedere relevante. Consultarea publica privind raportul preliminar va fi desfașurata īn perioada 11 octombrie - 8 noiembrie
2017.

BEREC īși prezinta planul de lucru pentru 2018 cu accent pe tehnologia 5G și pe Strategia pentru anii urmatori
Programul de lucru anual al BEREC sta la baza demersurilor care vor fi īntreprinse de BEREC īn anul 2018. Conform proiectului de Strategie BEREC pe termen mediu 2018-2020 adoptat la aceeași reuniune plenara, programul de lucru se concentreaza īn jurul a 5 prioritați strategice care reflecta obiectivele BEREC pentru anii urmatori. Pentru a prilejui o larga implicare a entitaților interesate īn conturarea activitații organismului anul viitor, BEREC a lansat o consultare publica pe marginea proiectului de document, care se va desfașura īn perioada 11 octombrie - 8 noiembrie 2017 și īl va prezenta la Forumul entitaților interesate care va avea loc la Bruxelles, īn data de 18 octombrie 2017, oferind acestora un cadru de dezbateri īn plus pe aceasta tema. Adoptarea finala a documentului este planificata pentru ultima reuniune plenara din acest an.
 
Revizuirea cadrului de reglementare: BEREC publica o declarație prin care face apel la asigurarea competențelor și a independenței autoritaților naționale de reglementare
Președintele BEREC a prezentat și a raspuns īntrebarilor īn timpul ședinței de diseminare publica din data de 11 octombrie cu privire la preocuparile comune ale membrilor BEREC pe tema competențelor autoritaților naționale de reglementare, pe care reprezentanții acestora le-au exprimat pe parcursul ultimelor reuniuni plenare. A fost publicata o declarație la nivel īnalt care reitereaza, īn lumina recentelor discuții, nevoia de a asigura independența autoritaților naționale de reglementare, pentru asigurarea predictibilitații cadrului de reglementare, care pot sprijini pe termen lung investițiile și inovarea. Documentul insista asupra rolului crucial pe care īl joaca reglementatorii īn promovarea eficace a pieței interne și importanța unui set minim de competențe care sa asigure realizarea unor progrese concrete īn aceasta privința.

 

O lista completa a documentelor adoptate la sesiunile reuniunii plenare (inclusiv rapoarte privind practicile de interconectare IP, privind convergența fix/mobil și noile forme de partajare a rețelei pasive de fibra optica) este disponibila pe pagina de internet a BEREC. Sesiunile viitoarei reuniuni plenare a BEREC se vor desfașura la Copenhaga, Danemarca, īn perioada 7-8 decembrie 2017.