Comunicate de presă

ANCOM valideaza solicitarile de acordare a licențelor pentru rețele publice în tehnologie DECT în 3.153 de localitați

 02.07.2021 

 

În urma anunțului ANCOM de demarare a celei de-a treia runde a procesului de acordare a licențelor pentru instalarea și exploatarea unor rețele publice de comunicații electronice cu acces pe suport radio, cu stații de baza funcționând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, Autoritatea a validat opțiunile Enigma-System.NET S.R.L. și a publicat lista finala a localitaților pe pagina sa de internet, aici. Operatorul obține astfel 41 de licențe pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice în toate județele țarii cu valabilitate pâna la 30 iunie 2026.

Operatorul Enigma-System.NET S.R.L. a transmis ANCOM în luna mai a acestui an solicitari privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în banda 1880 – 1900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice, prin intermediul tehnologiei DECT, în 3.153 de localitați în toate județele țarii. În consecința, ANCOM a declanșat mecanismul de validare a opțiunilor, în conformitate cu prevederile relevante ale Documentului de poziție privind utilizarea spectrului radio la nivel național în banda de frecvențe 1880-1900 MHz. Astfel, prima etapa a mecanismului amintit s-a derulat în perioada 16-25 iunie.

Având în vedere ca Enigma-System.NET S.R.L. este singurul furnizor care și-a exprimat interesul pentru aceasta banda la acest moment, nu mai este necesara organizarea celei de a doua etape a mecanismului de validare a opțiunilor operatorilor, neexistând mai multe cereri pentru aceeași localitate. De aceea, toate opțiunile preliminare ale furnizorului Enigma-System.NET S.R.L. au devenit opțiuni finale, fiind emise licențe în favoarea acestuia.

Informatii utile despre banda DECT

În prezent, în banda DECT mai exista doua licențe deținute de Telekom România Communications S.A. pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice prin intermediul unor rețele de acces pe suport radio în tehnologie DECT în 23 de localitați din județul Galați și în 5 localitați din județul Tulcea.

La acest moment, banda 1880-1900 MHz este alocata integral la nivel național celor doi furnizori.