Comunicate de presă

ANCOM supune consultarii publice tarifele pentru terminarea apelurilor mobile

22.12.2017

„Propun reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile īncepānd cu data de 1 mai 2018, de la 0,96 eurocenţi/minut la 0,84 eurocenţi/minut, tarif care va fi practicat pānă la data la care ANCOM va finaliza noul model de cost LRIC pur. Decizia Autorității vine ca urmare a dialogului cu Comisia Europeană pe această temă, dar și ca urmare a faptului că actualul model de cost nu include tehnologia 4G/LTE, tehnologie care cāștigă tot mai mult teren īn Romānia, aducānd cāștiguri de eficiență”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Tarife pentru terminarea apelurilor mobile

Īntrucāt realizarea unui nou model de cost, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile și să permită stabilirea unor tarife perfect adaptate pieței romānești este un proces de durată, ANCOM propune, ca măsură tranzitorie, un tarif determinat prin benchmarking european. Tariful stabilit astfel de Autoritate reprezintă media tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite īn statele membre ale Uniunii Europene pe baza unui model de cost LRIC pur, ceea ce oferă un suport adecvat pentru o măsură temporară, pānă cānd se vor stabili tarifele bazate pe costurile incrementale evitate, printr-un nou model de cost.

Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor pe care īl vor practica cei cinci operatori de telefonie mobilă cu putere semnificativă pe piața terminării apelurilor īn propriile rețele (Lycamobile S.R.L.  operator de rețele mobile virtuale ”complet”, Orange Romānia S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A. şi, respectiv, Vodafone Romania S.A.) va fi, īncepānd cu data de 1 mai 2018, 0,84 eurocenţi/minut, fără TVA.

Soluția propusă adresează observațiile Comisiei Europene și are, de asemenea, avantajul că poate fi implementată mai rapid decāt realizarea noului model de cost (cel puțin 18 luni).

Īn 2018, ANCOM va iniția procedura de dezvoltare a unui nou model de cost de tip LRIC pur, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile, īn acord cu principiile Recomandării Comisiei Europene privind tarifele de terminare.

Piețe relevante de gros

Īn urma consultării europene desfășurate īn perioada octombrie-noiembrie 2017, ANCOM a renotificat şi a primit avizul favorabil al Comisiei Europene pe marginea măsurilor de identificare a pieţelor relevante de gros corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile. Astfel, ANCOM a emis decizia nr. 1085/2017 privind identificarea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Prin această decizie, ANCOM a identificat cinci piețe relevante de gros corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile īn reţelele publice de telefonie. Pentru toate aceste piețe, Autoritatea menţine sau, după caz, impune unele obligaţii corelate problemelor concurenţiale identificate, precum obligaţia de transparenţă, de nediscriminare, de control al tarifelor şi de fundamentare a acestora īn funcţie de costuri (inclusiv menţinerea simetriei tarifelor de terminare), precum și obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate.

Consultare publică

Tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile īn reţelele publice de telefonie pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pānă la data de 31.01.2018, pe adresa sediului central al ANCOM din str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti sau direct la registratura ANCOM. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise şi prin fax la numărul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.