Comunicate de presă

ANCOM sancționeaza 200 de operatori pentru netransmiterea sau transmiterea incompleta a datelor statistice

13.07.2016

“ANCOM a aplicat 201 sancțiuni furnizorilor de comunicații electronice care nu și-au îndeplinit complet obligația de a transmite datele statistice aferente anului trecut. Aceștia au la dispoziție 30 de zile de la comunicare pentru remediere, în caz contrar vom aplica efectiv amenzile comunicate, care au valori de 50 sau 300 de lei pe zi de întârziere. Obiectivul Autoritații nu este acela de a aplica amenzi, ci de a sprijini furnizorii sa intre în legalitate, de aceea îi încurajam pe furnizori sa corecteze erorile de raportare cât mai repede. Raportarea corecta a datelor statistice este un instrument extrem de important, pe baza caruia ANCOM ia decizii de reglementare”, a declarat Cristin POPA, directorul executiv al Autoritații.

Din cei 1.089 de furnizori autorizați în prezent la ANCOM, 201 furnizori au fost sancționați pentru netransmiterea, transmiterea incompleta sau fara semnatura electronica a datelor statistice aferente anului 2015.

135 de furnizori au fost sancționați pentru neîndeplinirea uneia dintre obligațiile de raportare aferente anului 2015 (nu au raportat deloc datele statistice corespunzatoare celor doua semestre ale anului și/sau a datelor privind veniturile și investițiile realizate în anul 2015). În cazul în care în termen de 30 de zile nu corecteaza abaterile, furnizorii vor primi amenda administrativa în valoare de 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere de la expirarea termenului de grație acordat de Autoritate. În cazul în care furnizorii nu reintra în legalitate în alte 30 de zile, le va fi suspendat dreptul de a furniza servicii de comunicații electronice.

42 de furnizori au primit decizii de sancționare cu amenda administrativa pentru transmiterea fara semnatura electronica atașata a datelor statistice aferente anului 2015, iar 24 de furnizori au fost sancționați pentru transmiterea incompleta a acestora. Aceștia au la dispoziție 30 de zile pentru a reintra în legalitate, în caz contrar fiind penalizați cu amenda administrativa în cuantum de 50 de lei pe fiecare zi de întârziere pâna la corectarea raportarilor.

Furnizorii au obligația de a raporta date statistice privind activitatea și veniturile obținute din furnizarea serviciilor de comunicații electronice. Astfel, pâna la data de 10 august 2015, furnizorii au avut obligația de a transmite ANCOM datele statistice aferente primului semestru al anului 2015, iar pâna la data de 10 februarie 2016 datele corespunzatoare celui de-al doilea semestru. Datele statistice privind veniturile și investițiile din anul 2015 trebuiau transmise pâna la data de 31 mai 2016. Pentru raportarea datelor statistice catre ANCOM furnizorii de comunicații electronice au la dispoziție o aplicație online,  pe care o pot accesa cu nume de utilizator și parola proprie, iar dupa completarea raportarilor trebuie sa atașeze o semnatura electronica pentru ca autentificarea sa fie completa. Rapoartele de date statistice realizate de ANCOM sunt disponibile pe site-ul Autoritații.