Comunicate de presă

ANCOM propune retragerea obligațiilor Radiocom pe piața serviciilor de transmisie radioelectrica terestra în format analogic

06.10.2017

Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lanseaza astazi în consultare publica un proiect de decizie privind identificarea piețelor relevante corespunzatoare serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune și radiodifuziune.
Prin aceasta decizie, ANCOM propune definirea piețelor relevante, precum și retragerea obligației de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor în funcție de costuri pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor, impuse anterior în sarcina Societații Naționale de Radiocomunicații S.A. (Radiocom), concluziile analizei de piața realizate de ANCOM fiind ca aceasta nu mai deține putere semnificativa de piața.
Astfel, din analiza informațiilor și a datelor istorice disponibile pentru perioada 2009 – 2016 a rezultat ca Societatea Româna de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Româna de Televiziune (SRTV), principalii cumparatori ai serviciilor de transmisie furnizate de Radiocom, dețin o putere de negociere apreciabila, putându-și manifesta puterea de contracarare și fiind capabili sa influențeze tarifele percepute de aceasta și, în fapt, sa se comporte ei înșiși în mod independent fața de vânzator.
În aceste condiții, Autoritatea considera ca Radiocom nu mai deține putere semnificativa pe urmatoarele piețe relevante de gros:
  • Piața serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune.
  • Piața serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe FM.
  • Piața serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe AM.
Impactul asupra utilizatorilor finali
Piețele serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale cuprind transmisia inițiala în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale la nivel național si local, transportul acestor servicii de programe prin rețelele de comunicații electronice și transmiterea finala, în integralitate și fara nicio modificare, a acestor programe în vederea recepționarii de catre utilizatorii finali.
Retragerea obligației impuse Radiocom pe cele trei piețe nu va afecta utilizatorii finali ai serviciilor publice de programe de televiziune, de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe FM și de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe AM. Astfel, utilizatorii nu vor fi afectați nici direct, printr-o eventuala creștere a tarifelor abonamentelor de radio și TV (acestea fiind eliminate începând cu data de 1.02.2017), nici indirect, printr-o eventuala scadere a calitații programelor oferite de catre SRTV și SRR (în cazul creșterii cheltuielilor de transmisie care sa determine reducerea bugetului pentru realizarea lor, deoarece atât SRTV, cât și SRR au demonstrat ca au putere de negociere a tarifelor practicate de catre Radiocom).
Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie privind identificarea piețelor relevante corespunzatoare serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune și radiodifuziune poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze și sa transmita observații si propuneri pâna la data de 06.11.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, București), direct la Registratura sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autoritații. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.