Comunicate de presă

ANCOM propune compensarea costului net pentru serviciul universal poștal din anul 2017

 11.05.2020

 

Ca urmare a cererii de compensare transmise de Compania Națională Poșta Romānă S.A. (CNPR), ANCOM a analizat caracterul de sarcină injustă a costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal poștal īn anul 2017 de către CNPR. Din analiza efectuată a rezultat că au fost īndeplinite cumulativ cele două condiții stabilite īn legislație, iar costul net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal īn anul 2017 constituie o sarcină injustă pentru CNPR, fiind astfel necesară compensarea acestuia cu suma de 4.252.328 lei.

Este pentru prima dată cānd ANCOM propune compensarea costului net pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal poștal, pe fondul restrāngerii, prin efectul direct al legislației primare, a sferei serviciului universal, respectiv excluderii serviciilor care au ca obiect trimiteri poștale īn număr mare, inclusiv serviciilor de distribuire a taloanelor de plată a drepturilor de protecție socială.
 

Condiții pentru compensarea costului net

Costul net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal reprezintă diferența dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a īndeplinirii obligațiilor de serviciu universal și costul net al furnizorului īn cazul īn care și-ar desfășura activitatea fără a avea obligațiile de serviciu universal.  
Acesta reprezintă osarcină injustă și poate fi compensat doar īn cazul īn care sunt īndeplinite īn mod cumulativ două condiții legate de nivelul rentabilității capitalului mediu angajat īnregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal și de pragul de materialitate īn funcție de veniturile īnregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.
 

Analiza ANCOM

 

ANCOM a analizat īn detaliu datele și ipotezele utilizate de CNPR īn procesul de īntocmire a cererii de compensare a costului net, metodologia și calculul efectiv al costului net, precum și informațiile suplimentare puse la dispoziție de CNPR, iar acolo unde a fost necesar au fost efectuate ajustări asupra datelor și calculului efectiv al valorii costului net. De asemenea, a constatat că sunt īndeplinite cumulativ condițiile necesare stabilirii caracterului de sarcină injustă a costului net aferent furnizării serviciului universal īn anul 2017. Astfel, obligațiile rezultānd din calitatea de furnizor de serviciu universal au constituit o sarcină injustă pentru CNPR īn anul 2017.

Potrivit calculului ANCOM, valoarea costului net īnregistrat de CNPR īn anul 2017 ca urmare a obligațiilor ce decurg din calitatea de furnizor de serviciu universal, inclusiv beneficiile intangibile, este de 8.726.676 lei, iar suma maximă ce poate fi compensată este de 4.252.328 lei, reprezentānd valoarea costului net ce ar putea fi compensat pānă la atingerea nivelului rezonabil al rentabilității capitalului mediu angajat īnregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.
 

Finanțarea costului net

Mecanismul de compensare a costului net se va stabili ulterior, prin hotărāre a Guvernului, prin utilizarea uneia dintre următoarele surse de finanțare:
 a) din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, cu respectarea cadrului legal național și european din domeniul ajutorului de stat;
b) prin partajarea costului net īntre furnizorii de servicii poștale și/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal național și european din domeniul ajutorului de stat.
 

Serviciul universal poștal

Accesul la serviciul universal poștal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a unor servicii poștale (serviciile incluse īn sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, īn orice punct de pe teritoriul Romāniei, la tarife accesibile.
 

Procesul de consultare publică

 Proiectul de decizie privind compensarea costului net aferent furnizării serviciilor poștale din sfera serviciului universal īn anul 2017 poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pānă la data de 10.06.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.