Comunicate de presă

ANCOM pregătește o nouă licitație pentru multiplexurile de televiziune digitală

13.10.2015

 

“Documentația de licitaţie pentru alocarea multiplexurilor de televiziune digitală ce încă sunt disponibile va fi pusă în consultare până la sfârșitul acestui an, iar licitaţia propriu-zisă va fi lansată anul viitor”, a declarat Bogdan Iana, director executiv al ANCOM, în cadrul evenimentului International Digital Forum care are loc astăzi la București.

În cadrul noii licitații vor fi disponibile 2 multiplexuri naţionale, 27 de multiplexuri regionale și 18 multiplexuri locale care nu au fost alocate în procedurile de selecție anterioare.

ANCOM a mai organizat în perioada martie 2014 – martie 2015 trei proceduri de alocare a multiplexurilor de televiziune digitală terestră prin intermediul cărora au fost adjudecate 3 multiplexuri naționale și 14 multiplexuri regionale și locale. Autoritatea a acordat deja licenţele de utilizare a spectrului pentru toate multiplexurile adjudecate, precum și autorizaţiile de asignare pentru multiplexurile naţionale adjudecate de Societatea Națională de Radiocomunicații.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Începând cu data de 17 iunie 2015 staţiile de televiziune analogică terestră nu mai utilizează banda de frecvență 474 – 790 MHz (banda UHF), în timp ce emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz (banda VHF), va continua, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.