Comunicate de presă

ANCOM organizează examinarea pentru certificatele de operator radio în serviciul mobil terestru şi de radioamator

03.09.2014 

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin Direcţiile sale Regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş organizează, în perioada 29 septembrie – 18 octombrie 2014, sesiunile ordinare de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru.
Sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc pe 29-30 septembrie 2014 la Timişoara, 30 septembrie 2014 la Cluj-Napoca, 4 octombrie 2014 la Iaşi şi 8-9 octombrie 2014 la Bucureşti. Mai multe detalii sunt disponibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM dedicată personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.
Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în data de 1 octombrie 2014 la Timişoara, 11 octombrie 2014 la Iaşi, 15-16 octombrie 2014 la Bucureşti și 18 octombrie 2014 la Cluj-Napoca. Mai multe detalii referitoare la examenele organizate în vederea obţinerii certificatelor de radioamator, precum şi alte informaţii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internaţionale, formulare şi sancţiuni, sunt de asemenea accesibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM.
Înscrierea la cele două tipuri de examinări se face prin depunerea de către solicitanţi a unei cereri de înscriere, împreună cu o copie după cartea de identitate/certificatul de naştere sau paşaport şi o fotografie color tip paşaport a solicitantului. Suplimentar, pentru obţinerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).
Utilizatorii specifici ai reţelelor de radiocomunicaţii mobile terestre – care trebuie să obţină un certificat de operator radio pentru a putea opera staţiile de radiocomunicaţii – sunt atât mici întreprinzători, cât şi angajaţii marilor companii ale căror activităţi economice necesită comunicaţii radio proprii. Printre domeniile în care activează aceste companii se numără: industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc.
Este important de precizat că utilizatorii de staţii mobile montate pe utilaje sau maşini (precum conducătorii de taximetre) sau utilizatorii de staţii portabile (folosite pentru comunicarea individuală la distanţă scurtă) sunt exceptaţi de la obligaţia deţinerii de certificate de operator radio. Conform prevederilor legale, obligaţia de a deţine certificate de operator radio în serviciul mobil terestru se aplică exclusiv responsabililor cu radiocomunicaţiile şi operatorilor staţiilor coordonatoare (staţiile care coordonează traficul în cadrul reţelelor de radiocomunicaţii). În România au fost emise şi sunt valabile în prezent 19.122 de certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.

Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, având însă şi o importantă dimensiune competiţională la nivel local şi internaţional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatură de radiocomunicaţii. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă. În România există în momentul de faţă 9.619 radioamatori autorizaţi de către ANCOM.