Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Comunicate de presă

ANCOM demarează licitația pentru banda 3,4 - 3,8 GHz

7.09.2015

 

Astăzi, 7 septembrie 2015, ANCOM a lansat procedura de selecţie competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio īn benzile de frecvențe 3410-3600 MHz şi 3600-3800 MHz prin publicarea aici a anunţului oficial privind organizarea licitației şi punerea īn vānzare a caietului de sarcini. Toți cei interesați să obțină licențe de utilizare a frecvențelor radio īn benzile de frecvențe scoase la licitație īși pot depune candidatura pānă la data de 5 octombrie.
Caietul de sarcini poate fi achiziționat pānă la data de 5 octombrie 2015, de la sediul ANCOM din București, Sector 3, str. Delea Nouă nr.2. Persoana īmputernicită să ridice caietul de sarcini trebuie să prezinte dovada de plată a contravalorii caietului de sarcini, de 4.000 lei.
Pentru a participa la licitație, fiecare candidat trebuie să achiziționeze caietul de sarcini și să īndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: să fie societate comercială romānă sau străină; cifra de afaceri medie pe ultimul an sa fie de minimum 2.000.000 lei; durata de funcționare prevăzută īn actul constitutiv trebuie să fie cel puțin pānă la data de 1 ianuarie 2026; să īși fi īndeplinit obligaţiile exigibile de plată către ANCOM, către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale etc. Nu pot participa la licitație mai multe companii care fac parte din același grup.
Comisia de licitație va analiza documentele de calificare depuse și va anunța pānă la data de 12 octombrie 2015 candidații care se califică īn etapa următoare și pānă la data de 21 octombrie 2015 modul de continuare a procedurii (dacă se impune organizarea rundelor primare de licitație sau nu, īn funcție de raportul dintre cerere și ofertă). Dacă cererea depășește resursele disponibile, rundele primare de licitație vor debuta īn data de 26 octombrie 2015.
ANCOM organizează o singură procedură de selecție pentru ambele benzi de frecvențe, īn cadrul căreia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 MHz alocate la nivel național īn banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel național īn banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra īn vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani.
Prețul de pornire pentru fiecare bloc de frecvențe din cele două benzi este egal cu valoarea minimală a taxei de licență stabilite prin hotărāre de Guvern, și anume 370.000 euro pentru blocurile din banda 3,4 – 3,6 GHz, respectiv 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 – 3,8 GHz.
Procedura de selecție competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă inițială prin care să indice numărul de blocuri de frecvențe pe care doreşte să le achiziționeze īn cele două benzi disponibile. Ofertele inițiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decāt oferta, dacă cererea este mai mică decāt oferta sau dacă oferta este similară cu cererea. Īn cadrul etapei de licitație, īn funcție de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum și o rundă de alocare pentru stabilirea repartizării īn bandă a blocurilor de frecvențe cāștigate de fiecare ofertant. Toate ofertele făcute īn rundele primare și primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvențe, astfel īncāt o ofertă depusă īntr-o rundă poate fi cāștigătoare numai īn integralitate, iar un ofertant nu poate cāștiga un bloc de frecvențe pentru care nu a depus o ofertă.
Īn aceste benzi, cāștigătorii vor putea furniza la nivel național, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

 

Īn prezent, īn banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt īn vigoare şapte licenţe deținute de societăţile Orange Romānia, UPC Romānia, Vodafone Romānia şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). Īn banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licențe sunt valabile pānă la data de 31 decembrie 2015.