Comunicate de presă

ANCOM a efectuat peste 700 de controale īn zona de nord-est īn prima jumătate a anului

08.08.2013   

                                    
 
Īn prima jumătate a acestui an, Direcţia Regională Iaşi din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a efectuat un număr de 741de acţiuni de control īn cele 8 judeţe din nord-estul ţării pe care le monitorizează. Īn urma acestor acţiuni de control s-au aplicat 54 de avertismente şi o amendă īn valoare de 5.000 de lei.
400 de controale au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dintre care 243 la furnizorii servicii de radiocomunicaţii şi 157 la furnizorii de radio şi televiziune. Īn urma acestor acţiuni de control au fost aplicate 21 de avertismente şi o amendă īn valoare de 5.000 lei. Amenda a fost dată companiei E-GROSS S.R.L. din Iaşi pentru folosirea frecvenţelor radio fără deţinerea licenţei de emisie.
Aproximativ o treime din numărul total de acţiuni de control, respectiv 216, au vizat furnizorii de comunicaţii electronice: 101 controale au fost efectuate la furnizorii de internet şi 115 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. Pentru a remedia cele constatate, DRI ANCOM aplicat 27 de avertismente. 
53 de controale au fost efectuate īn prima jumătate a acestui an la furnizorii de servicii poştale şi au fost finalizate cu aplicarea a 6 avertismente. Dintre acestea, 4 acţiuni de control au fost efectuate la Compania Naţională Poşta Romānă (CNPR), iar restul de 49 la ceilalţi furnizori de servicii poştale.
72 de acţiuni de control au vizat producătorii, importatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii, unde nu s-au constatat abateri.
Cele mai frecvente nereguli īntālnite pe parcursul celor 741 de controale din zona de nord-est au fost cele referitoare la nerespectarea parametrilor tehnici cuprinşi īn licenţele de emisie, nerespectarea deciziilor privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice, netransmiterea īn termen a situaţiilor financiare anuale şi īntocmirea, păstrarea şi actualizarea anuală a dosarului tehnic al reţelei.
„Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, constatăm o reducere a sancţiunilor aplicate de Autoritate, ceea ce indică faptul că acţiunile de control ale inspectorilor noştri īşi ating obiectivul de a preveni şi descuraja eventualele abateri ale furnizorilor de comunicaţii electronice şi servicii poştale. Obiectivul activităţii de monitorizare, supraveghere şi control a ANCOM este asigurarea aplicării şi respectării prevederilor legale pentru promovarea concurenţei corecte şi pentru protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor”,a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
128 dintre controalele efectuate de Direcţia Regională Iaşia ANCOMīn prima jumătate a anului 2013 au fost īn judeţul Neamţ, 117 īn judeţul Iaşi, 91 īn judeţul Galaţi, 83 īn judeţul Vrancea, 76 īn judeţul Bacău, 70 īn judeţul Suceava, 68 īn judeţul Vaslui, 62 īn judeţul Botoşani şi 46 īn judeţul Brăila.
Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate şi un număr de 1.810 acţiuni de monitorizare a spectrului radio, īn urma cărora au fost depistate 8  cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum şi situaţii de nerespectare a condiţiilor din licenţele de emisie, autorizaţiile tehnice de funcţionare, licenţele de utilizare a frecvenţelor sau autorizaţiile de asignare a frecvenţelor. Īn toate cazurile s-au iniţiat imediat acţiunile necesare pentru intrarea īn legalitate. De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 13 oraşe şi peste 2.300 de km de drum.
 
Direcţia Regională Iaşi are īn subordinea sa Oficiul Judeţean Bacău, Oficiul Judeţean Botoşani, Oficiul Judeţean Brăila, Oficiul Judeţean Galaţi, Oficiul Judeţean Neamţ, Oficiul Judeţean Suceava, Oficiul Judeţean Vaslui şi Oficiul Judeţean Vrancea.

Informaţii suplimentare